Britansko državljanstvo nije prepreka da Knežević bude izručen Crnoj Gori
Duško Knežević

Britansko državljanstvo nije prepreka da Knežević bude izručen Crnoj Gori

To što bjegunac i predsjednik Atlas grupe Duško Knežević ima britansko državljanstvo, i trenutno se po njegovim tvrdnjama, nalazi u Londonu, a za kojim je raspisana nacionalna potjernica, nije nikakva prepreka da on bude izručen Crnoj Gori, piše Cdm.

Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske su prošle godine završili pregovore o zaključenju Ugovora o izručenju.

Iako ovaj Ugovor još nije zvanično verifikovan izručenje bjegunaca iz Britanije u Crnu Goru i obrnuto, se obavlja u skaldu sa Evropskom konvencijom o ekstradiciji, čije su potpisnice obije države.

“Ujedinjeno Kraljevstvo i Crna Gora su potpisnice Evropske konvencije o ekstradiciji, čime se omogućuje izručenje između naših dviju zemalja”, rečeno je CdM-u u Ambasadi Velike Britanije u Podgorici.

Specijalno državno tužilaštvo tetreti Kneževića da je počinio više krivičnih djela i to: stvaranje kriminalne organizacije, utaju poreza i pranje novca. Knežević je saopštio da je spreman da da izjavu Specijalnom državnom tužilaštvu putem video linka, ali da nema namjeru da se vraća u Crnu Goru.

Za svoj poslovni krah Knežević optužuje crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, i danima najavljuje da ima materijal i dokaze protiv Đukanovića, te da čeka “pravi trenutak” da ih objelodani.

Knežević čvrsto računa na to da ga britanski pasoš spašava od izručenja Crnoj Gori.

Cdm podsjeća i da je nekada najmoćniji Hrvat Ivica Todorić, vlasnik Agrokora, zbog prevara i pronevjera koje je napravio na štetu Hrvatske, 2017. pobjegao u London, ali je britanski Sud donio odluku da se on izruči Hrvatskoj, što je i učinjeno u novembru 2018. godine. Todorić je u London pobjegao tvrdeći da ga politički progone hrvatske vlasti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.