Krivična protiv Đurđića i Kneževića: Svojim djelima oštetili  „Atlas Banku“ za više od 15,2 miliona eura
Duško Knežević

Krivična protiv Đurđića i Kneževića: Svojim djelima oštetili „Atlas Banku“ za više od 15,2 miliona eura

Službenici Uprave policije – Specijalnog policijskog odjeljenja su juče, u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, podnijeli krivičnu prijavu protiv Đorđa Đurđića (38) iz Podgorice zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i protiv Duška Kneževića (59) iz Podgorice zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja.

Đurđić je, kako se sumnja, ovo krivično djelo počinio kao odgovorno lice – glavni izvršni direktor u privrednom društvu „Atlas banka“ AD Podgorica, zloupotrebom svog položaja i prokoračenjem granica svog ovlašćenja u namjeri da pribavi protivpravnu imovinsku korist Dušku Kneževiću a na štetu imovine „Atlas banke” AD Podgorica.

"Đ.Đ. je, sumnja se, na zahtjev D.K, povezanog lica koje kontroliše banku kao većinski akcionar, suprotno Zakonu o bankama, procedurama Banke, bez odluke Odbora direktora i bez obezbjeđenja i provjere boniteta nalogodavca, 20.05.2015. godine izdao i potpisao Garanciju za plaćanje kojom „Atlas banka“ AD Podgorica garantuje da će kompaniji „Kaspia Property Holdings Limited”, ili bilo kom opunomoćeniku ili nominovanom zastupniku ove kompanije, platiti zahtijevanu sumu, najviše do iznosa od 12.500.000 eura, sa rokom važenja do 01.08.2015. godine", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Kao takvu Knežević je tu garanciju, kako se sumnja, kao sredstvo obezbjeđenja plaćanja predao preduzeću „Kaspia Property Holdings Limited”.

"Navedenu garanciju preduzeće „Kaspia Property Holdings Limited” je u redovnom postupku pokušala da naplati od „Atlas banke” AD Podgorica u čemu nije uspjela, već je ta garancija 12.07.2018. godine, nakon postupaka pred nadležnim sudovima, naplaćena sa pripadajućim kamatama i drugim troškovima u ukupnom iznosu od 15.205.504,60 eura na štetu „Atlas banke”AD Podgorica", saopšteno je iz policije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.