19-godišnjak napravio sebi protetičku ruku od Lego kockica(VIDEO)
Foto: Reuters

19-godišnjak napravio sebi protetičku ruku od Lego kockica(VIDEO)

David Agilar, koji je rođen bez desne podlaktice zbog rijetkog genetskog poremećaja, napravio je sebi robotsku protetičku ruku od Lego kockica.

Agilar (19), koji studira bioinženjering na Univerzitetu Internasional de Katalunja u Španiji, već koristi četvrti model živopisne protetičke podlaktice i njegov san je da dizajnira pristupačne robotske udove za one kojima su potrebni, prenio je Rojters. 

Nekada njegove omiljene igračke, plastične kocke postale su materijal za prvu, veoma rudimentarnu vještačku ruku koju je Agilar uradio sa devet godina, a svaka nova verzija imala je veću pokretljivost nego prethodna. 

"Kao dijete, bio sam veoma nervozan da budem pred drugom djecom zato što sam bio drugačiji, ali to me nije spriječilo da vjerujem u svoje snove", rekao je Agilar, porijeklom iz Andore, mala kneževine između Španije i Francuske. 

"Htio sam da vidim sebe u ogledalu kao što sam vidio druge sa dvije ruke", rekao je Agilar, koji koristi vještačku ruku samo povremeno jer dobro funkcioniše i bez nje.

Sve verzije su izložene u njegovoj sobi u univerzitetskoj rezidenciji na periferiji Barselone. 

Najnoviji modeli su oznaceni kao MK, a zatim brojem kao počast superheroju Ajron menu i njegovim MK oklopnim odijelima. 

Nakon završetka fakulteta, on želi da kreira pristupačna protetička rješenja za ljude kojima su potrebna. 

"Pokušao bih da im dam protetičko (pomagalo) čak i besplatno da se osjećaju kao normalna osoba, jer, to je normalno, zar ne", rekao je Agilar.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.