Decenija od 2014. do 2023. biće najtoplija u više od 150 godina vođenja evidencije
ilustracija

Temperature će rasti

Decenija od 2014. do 2023. biće najtoplija u više od 150 godina vođenja evidencije

Svijet se nalazi usred onoga što će vjerovatno biti najtoplijih 10 godina od kada se vode podaci, a to je 1850. godina, saopštila je Britanska meteorološka kancelarija.

Predviđa se da će temperature za svaku od narednih pet godina biti za stepen više, a možda još veće u poređenju sa predindustrijskim nivoima. Postoji i mala šansa da će u narednih pet godina globalne temperature privremeno ići iznad jednog i po stepena godišnje, prenio je BBC.

To se smatra kritičnim pragom za klimatske promjene.

Ukoliko se podaci poklope sa prognozom, onda će decenija od 2014 do 2023. biti najtoplija u više od 150 godina vođenja evidencije, prenosi RTS.

Meteorološka kancelarija saopštava da je 2015. bila prva godina u kojoj je globalna godišnja prosječna temperatura dostigla jedan stepen iznad predindustrijskog nivoa.

Svake godine od tada, globalni prosjek je blizu ili iznad jednog stepena. Sada će se taj trend vjerovatno nastaviti ili povećati u narednih pet godina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.