Šef diplomatije Venecuele sa izaslanicom EU razgovarao o rješavanju krize u toj zemlji
Nikolas Maduro

Karakas

Šef diplomatije Venecuele sa izaslanicom EU razgovarao o rješavanju krize u toj zemlji

Ministar vanjskih poslova Venecuele Horhe Areaza primio je u Karakasu Veroniku Lorencu, specijalnu izaslanicu visoke evropske komesarke za vanjsku politiku i sigurnost Federike Mogerini.

Areaza je Lerencu primio u sjedištu ministarstva, a potom je saopštio kako je to bio dug i zanimljiv sastanak.

On je naveo da je na sastanku razgovarano o uspostavljanju nacionalnog dijaloga u Venecueli kojim bi se tražilo rješenje aktuelne krize i to u okvirima postojećeg Ustava i bez postavljanja preduslova sa bilo koje strane, prenosi Anadolija.

Bio je to jedan od prvih susreta jednog zvaničnika Venecuele s predstavnikom Međunarodne kontakt grupe koju su vodeće evropske i latinoameričke zemlje formirale za tu zemlju.

Ranije su visoka komesarka Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Moherini i predsjednik Urugvaja Tabare Vazkez najavili da će prvi sastanak Kontakt grupe za Venecuelu biti održan danas u Montevideu.

U saopštenju se navodi da će to biti sastanak na ministarkom nivou na kojem će se razgovarati o aktuelnoj političkoj krizi u Venecueli.

Međunarodnu kontakt grupu za Venecuelu formiralo je osam članica Evropske unije (Francuska, Njemačka, Italija, Holandija, Portugal, Španija, Švedska i Velika Britanija) i latinoameričke zemlje Bolivija, Kostarika, Ekvador i Urugvaj.

Cilj te grupe je doprinos uspostavljanju mirnih političkih procesa za rješenje venecuelanske krize i omogućavanje slobodnih izbora u toj zemlji.

Venecuela je od početka godine poprište duboke političke krize koja se ogleda u tome da opozicija ne priznaje izabranog predsjednika države Nikolasa Madura, dok Maduro optužuje opoziciju da uz podršku Sjedinjenih Američkih Država pokušava izvesti državni udar u toj južnoameričkoj zemlji.

Napetost je dodatno porasla kada je Gvaido 23. januara proglasio sebe za privremenog predsjednika. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.