Papa će dobiti milion dolara za humanitarnu organizaciju ako bude vegan za uskršnji post
Papa Franjo

Papa će dobiti milion dolara za humanitarnu organizaciju ako bude vegan za uskršnji post

Papa Franjo će dobiti milion dolara za humanitarnu organizaciju po svom izboru ako pristane da bude vegan za uskršnji post, objavila je međunarodna kampanja koju podržavaju muzičke i filmske zvijezde.

Vegansku kampanju od milion dolara predvodi 12-godišnja Dženesis Batler iz Kalifornije koja se na svom Tviter profiilu opisuje kao aktivistkinja za prava životinja i veganka.

"Tražimo od pape Franja da pomogne u zaštiti naše planete tako da skrene pažnju na strahoviti uticaj uzgoja životinja za prehranu", kazala je Batler u videosnimku objavljenom na službenoj stranici kampanje. Franjo bi prelaskom na veganstvo za "korizmu" "predvodio put prema održivijoj planeti".

"Pridružite nam se i borite se protiv klimatskih promjena drugačijom ishranom", dodala je Batler.

"Korizma" je period odricanja koje kreće šest nedjelja prije Uskrsa, najvažnijeg hrišćanskog praznika. Ove godine "korizma" počinje 6. marta, a Uskrs pada na 21. april.

Batler se u pismu Franji referira na njegovu ekološku encikliku "Laudato Si" i poručuje kako bi bila "oduševljena" da može da ga upozna.

Vegansku kampanju od milion dolara među ostalima podržavaju i muzičari Pol Makartni i Mobi i glumci Vudi Harleson i Haokim Feniks.

Milion dolara donacije osigurala bi fondacija Blue Horizon International, humanitarni ogranak kompanije za terapiju matičnim ćelijama.

Hina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.