Patrijarh Irinej: Srbija bez Kosova i Metohije nije Srbija
Patrijarh Irinej

Patrijarh Irinej: Srbija bez Kosova i Metohije nije Srbija

Podjela Kosova i nove granice, o čemu neki govore, za Srpsku pravoslavnu crkvu i za većinu stanovništva nisu prihvatljivo rješenje, jer Srbija bez Kosova i Metohije nije Srbija, izjavio je patrijarh srpski Irinej u intervjuu za rusku agenciju "RIA Novosti".

"Kao čovjek kada mu izvade srce, on više nije živ čovjek", rekao je patrijarh tokom posjete Moskvi.

Istakao je da je stav Srbije i SPC da se u potpunosti poštuje Rezolucija Saveta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244, da se osigura albanskom narodu puna sloboda i autonomija, ali da teritorija Kosova i Metohije ostane u okvirima Srbije.

"To je stav naše crkve, a taj stav je formulisao i nedavni Sveti arhijerejski sabor SPC", rekao je patrijarh, prenosi Sputnjik.

Osvrnuo se i na pitanje stvaranja "nove crkve" u Ukrajini, rekavši da tek predstoji da se vidi do čega će ta podjela dovesti i kakve će biti krajnje posledice.

"Nažalost, već su određene posledice očigledne i plodove te podjele osjećamo", istakao je patrijarh srpski.

Upitan da prokomentariše hoće li srpski manastir Hilandar na Svetoj Gori, koji se nalazi pod jurisdikcijom Carigradske patrijaršije, priznati novu Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, patrijarh je rekao da Srpska pravoslavna crkva ne raspolaže novim informacijama o tome i da se nada da će tamošnji monasi ostati pri stavu koji zastupa i SPC.

Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.