Tramp: Susret sa Kim Džong Unom krajem februara
Donald Tramp

Pomjeren zbog blokade saveznih institucija

Tramp: Susret sa Kim Džong Unom krajem februara

Susret sa sjevernokorejskim predsjednikom bio je jedna od ključnih tačaka u govoru o stanju nacije koji je predsjednik SAD održao u Kongresu, a u kojem se osvrnuo na podjeljenost američkog društva, ratove koje njegova država vodi u svijetu i opasnost od ilegalne imigracije.

Predsjednici Sjedinjenih Američkih Država i Sjeverne Koreje srešće se u Vijetnamu 27. i 28. februara ove godine, najavio je Donald Tramp u ovogodišnjem govoru o stanju nacije.

U obraćanju naslovljenom sa „Biramo izuzetnost“, Tramp je ponovo pozvao na izgradnju zida prema Meksiku, pozivao na političko pomirenje, ali i optuživao političke protivnike da mogu da poljuljaju izuzetne ekonomske rezultate ostvarene tokom njegovog mandata.

Govor o stanju nacije predsjednik obično drži u Kongresu tokom januara, ali je ovoga puta obraćanje odloženo zbog najduže blokade saveznih institucija u istoriji SAD nastale jer predsjednik nije želio da potpiše budžet koji je predložio Kongres ako se u njemu ne nađe i 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida prema Meksiku.

Zid je bio obećanje iz predizborne kampanje Donalda Trampa i trebalo bi da bude brana od ilegalne imigracije koju Tramp vidi kao jednu od najvećih prijetnji američkom društvu.

Izbjegnut rat sa Sjevernom Korejom

Donald Tramp je rekao SAD i Sjeverna Koreja danas imaju dobre odnose zahvaljujući njemu, jer bi bez njegove inicijative dvije nacije danas najvjerovatnije bile u ratu.

Prošle godine u junu u Singapuru prvi put su se sastali jedan aktivni američki predsjednik i prvi čovjek Sjeverne Koreje.

„Mnogo toga još mora da se uradi, ali imam dobar odnos sa Kim DŽong Unom“, rekao je Tramp u govoru.

Američki predsjednik je objavio i da se vode „konstruktivni razgovori“ sa talibanima o rješenju konflikta u Avganistanu.

Rekao je da je Islamska država pobjeđena u Siriji i da je vrijeme da se američki vojnici odatle vrate kući, gdje ih treba svečano dočekati.

Naveo je da su SAD u poslednjih dvadeset godina izgubile 7.000 vojnika u sukobima na Bliskom istoku, koji su ih do sada koštali sedam biliona dolara.

„Velike nacije ne vode vječite ratove“, rekao je Tramp.

Jedinstvo nacije

Tramp je pozvao na političko pomirenje naglašavajući da samo ujedinjeni mogu da prevaziđu teškoće i da je vrijeme da se „poprave srušeni mostovi između partija, zaliječe rane i naprave novi savezi“.

Nije govorio o istragama zbog navodnog miješanja Rusije u američke izbore koje se vode protiv njegovih bivših saradnika, ali je rekao da bi „zadivljujuće ekonomske rezultate postignute tokom njegovog mandata mogli da ugroze suludi ratovi, politika i sumanute partijske istrage“.

Jedini trenutak pravog jedinstva viđen tokom govora u Kongresu bio je kada je Tramp pozdravio to što je u ovom sazivu više žena nego ikada ranije (131), što je propraćeno burnim aplauzom svih predstavnika i usklicima „Ju-Es-Ej“ (engleska skraćenica za SAD).

Tramp je ponovio da je zid prema Meksiku neophodan za zaustavljanje ilegalnih migranata, ali nije spomenuo da bi predsjedničkim ukazom mogao da zaobiđe Kongres kako bi došao do sredstava za izgradnju zida.

Predstavnici republikanaca glasno su podržali Trampov govor u više navrata, dok su se predstavnici demokrata, koji su u ovom sazivu većina, držali veoma rezervisano.

Replika demokrata

Prvi put je repliku predsjedniku izrekla Afroamerikanka, predstavnica Stejsi Abrams, koja je oštro kritikovala većinu stvari iz Trampovog govora, posebno odnos prema imigrantima, pogotovo prema djeci.

U replici je upozorila da svi, od najviših funkcionera do običnih Amerikanaca, moraju biti pozvani na odgovornost zbog rasističkih riječi ili djela i da se rasizam uvijek mora osuditi i nazvati pravim imenom.

Analitičari ocjenjuju i da je Tramp u svom ovogodišnjem govoru pozivao na jedinstvo i pomirenje, ali da nije odolio da svoje političke protivnike okrivi za probleme u društvu, od kojih je poslednji rekordno jednomjesečno „zamrzavanje“ savezne administracije.

Tramp i Kongres postigli su privremeni dogovor kojim je okončana blokada saveznih institucija, ali taj dogovor ističe sledeće nedjelje, što znači da bi blokada finansiranja tada mogla da se nastavi.

Izvor: BBC/Gardijan/Njujork tajms

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.