Tači: Mala korekcija granica bila bi prihvatljiva za postizanje sporazuma s Beogradom

Tači: Mala korekcija granica bila bi prihvatljiva za postizanje sporazuma s Beogradom

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je u Vašingtonu da bi "mala korekcija granica" bila prihvatljiva za postizanje konačnog sporazuma s Beogradom, prenio je prištinski portal Gazeta ekspres.

"Ukoliko bi mala korekcija granice bila cijena za postizanje konačnog mirovnog sporazuma, onda bi to moglo da bude prihvatljivo", rekao je Tači u govoru u Savjetu za spoljnopolitička pitanja u Vašingtonu u prisustvu stručnjaka za regionalna pitanja.

Tači je rekao da su jezero Gazivode, Mitrovica i Trepča resursi o kojima se ne pregovara. 

Prema njegovima riječima, Kosovo je uvijek pobijedilo kada je djelovalo u koordinaciji sa SAD i dodao da je uprkos bolnim kompromisima, konačni ishod uvjek bio u korist Kosova kada je bio u savezu sa SAD.

Rusija se ne bi protivila sporazumu Beograda i Prištine

Tači je u Vašingtonu večeras kazao da je Rusija, koja tradicionalno podržava Srbiju, obećala da će podržati eventualno pomirenje između Beograda i Prištine, javila je agencija Frans pres.

Tači je u govoru u nezavisnoj organizaciji Savjet za spoljnopolitička pitanja rekao da je u novembru razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na marginama obilježavanja 100 godine od završetka Prvog svjetskog rata.

"Veoma direktno sam ga pitao kakva bi bila reakcije Rusije ako Kosovo i Srbija postignu dogovor? Njegov odgovor je bio da bi to podržao", rekao je Tači.

"Mnogo bih cijenio da održi riječ", dodao je predsjednik Kosova.

Tači je rekao da je sve bliže dogovoru koji će donijeti mir u cijelom regionu, dodajući da bi taj sporazum podrazumijevao međusobno priznavanje i odustajanje od svakog konflikta.

Beta


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.