SDP traži vanredno zasijedanje Skupštine 21.februara
SDP

Zbog afere "Koverat"

SDP traži vanredno zasijedanje Skupštine 21.februara

Socijaldemokratska partija predala je danas zahtjev za vanredno zasijedanje Skupštine Crne Gore 21. februara, u vezi sa aferom Koverta.

Inicijativu je podržalo 28 opozicionih poslanika, čime su ispunjene ustavne norme za zakazivanje vanredne sjednice.

U predloženim zaključcima se navodi da Skupština zahtijeva od nadležnih državnih organa da, cijeneći sistemske posljedice optužbi u slučaju Koverta, proritetno ispitaju navode i materijalne dokaze koje je javnosti predočio Duško Knežević i o tome u najkraćem roku obavijeste parlament, javlja MINA biznis.

"Skupština posebno poziva Tužilaštvo da nastavi sa istragom u ovom slučaju kako bi se u daljem postupku konačno utvrdilo ko su akteri ovog teškog krivičnog djela, o čemu već postoji osnovana sumnja na osnovu snimaka o kojima je javnost upoznata", kaže se u opozicionim zaključcima.

Skupština konstatuje, kako se navodi, da su posljednja dešavanja oko afere Koverta, a u kojoj učestvuje sami državni vrh, dodatno produbila nepovjerenje u izborni proces i nedvosmisleno pokazala da u ovom trenutku nema uslova za fer i slobodne izbore.

"Skupština konstatuje da Crna Gora, nažalost, postaje sve više prepoznata po izbornim aferama i političkoj korupciji koje su eksplicitno navođene u dosadašnjim izvještajima i dokumentima EU (afera Snimak, kupovina ličnih karata za potrebe DPS…), koje nemaju politički i sudski epilog. Ta činjenica ozbiljno ugrožava evropske integracije naše države prijeteći da čak zaustavi naš put prema EU", navodi se u predloženim zaključcima.

Skupština ohrabruje nastavak aktivnosti Tužilaštva u ispitivanju zakonitosti rada Atlas banke i Centralne banke posebno u dijelu ostvarivanja njene uloge u kontroli banaka.

U obrazloženju se navodi da stepen društvene opasnosti i sistemski značaj nezakonitosti na koje je Knežević ukazao, kao i posljedice koje bi eventualno potvrđivanje njegovih navoda imalo, upućuje na prioritetno postupanje nadležnih državnih organa u ovom slučaju.

"Cijenimo da višednevno ćutanje nadležnih institucija ili njihovo neadekvatno reagovanje, sa jasnim elementima selektivnosti u pristupu, ukazuje na problem „zarobljene države“, kako nas EU opisuje u strategiji iz 2018. godine, čime se jasno implicira da institucije ne izvršavaju do kraja svoju ustavnu ulogu", navodi opozicija.

Ocjenjuje se da nadležni organi, prije svega Tužilaštvo, treba javnosti da daju odgovore zbog čega se u slučajevima od par stotina eura postupalo ažurno i uz mjere lišenja slobode, dok u slučajevima od više stotina hiljada eura, kada dokazi upućuju na nezakonite radnje predstavnika vlasti, takva reakcija izostaje.

"Pored objavljenih snimaka koji jasno upućuju na nezakonito finansiranje partije na vlasti, dobili smo i potvrdu tih nezakonitosti sa najviše partijske adrese, pa nadležni treba hitno da daju odgovor kako možemo imati fer izbore ako se milioni eura nezakonito upumpavaju partiji na vlasti i da se to formalno pravda falsifikovanim izvještajima", kaže se u obrazloženju predloženih zaključaka.

Podsjeća se da EU u svakom izvještaju od 2012. insistira na epilogu afere „Snimak“, pa je jasno, kako se navodi, koliko će i afera „Koverta“ uticati na poziciju Crne Gore u procesu evropskih integracija.

"Zbog toga je ustavna, politička i demokratska obaveza Skupštine, kao najvišeg zakonodavnog doma, da cijeneći značaj navedene teme o njoj iskaže svoj stav i time preuzme odgovornost koja se od parlamenta, kao predstavnika svih građana, u svakom demokratskom društvu očekuje", navodi se u obrazloženju.

RTCG

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.