Knežević pisao Mugoši: Dozvolite mi da napustim Podgoricu
Milan Knežević

Knežević pisao Mugoši: Dozvolite mi da napustim Podgoricu

Predsjednik Demokratske narodne partije(DNP) i jedan od lidera Demokratskog fronta(DF) Milan Knežević, koji je optužen u slučaju pokušaja državnog udara, na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. , tražio je danas od sutkinje Višeg suda Suzane Mugoše da mu dozvoli napuštanje teritorije Glavnog grada.

Podsjećamo, Kneževiću i njegovom kolegi iz DF-a Andriji Mandiću podgorički Viši sud izrekao je prošle nedjelje mjeru zabrane napuštanja boravišta tj.Podgorice.

"Svjestan činjenice da je, u trenutku dok Vam pišem ovaj podnesak, aktuelan zahtjev za Vašim izuzećem, koji su podnijeli advokati Miroje Jovanović i Dušan Radosavljević, kao i svjestan činjenice da je moj branilac Dušan Radosavljević već podnio žalbu Vanraspravnom vijeću tražeći preinačenje mjere nadzora kojom mi je zabranjeno napuštanje teritorije Glavnog grada, ali potpuno uvjeren da će i zahtjev za Vašim izuzećem, kao i žalba vanraspravnom vijeću, biti odbijeni, prinuđen sam da Vam ovim podneskom zatražim dozvolu za napuštanjem teritorije Glavnog grada", naveo je Knežević u molbi.

Dodaje da je poznata nesporna činjenica da je predsjednik parlamentarne stranke, a samim tim i poslanik u Skupštini Crne Gore, "koji uprkos apsurdnoj dužini sudskog procesa, vjerovali ili ne, ima obavezu da obavlja svoje partijske i poslaničke aktivnosti".

"Mjera nadzora oduzimanja putnih isprava koju ste donijeli 06. 07. 2017. iako obiluje nedorečenostima, makar je u jednom bila jasna, a to je da se na moj obrazloženi zahtjev za vraćanjem putnih isprava, iste mogu vratiti radi obavljanja poslaničke funkcije", naveo je Knežević.

On podsjeća Mugošu da se u nekoliko navrata obraćao Višem sudu ne bi li mu odobrio odlazak u Strazbur, i učešće na Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope, čiji je član, ali i za odlaske u Rusiju i druge evropske i države regiona, "i da je uvijek odbijala njegove argumentovane razloge, pobijajući na taj način sopstveno rješenje od 06. 07. 2017".

"Najnovijim rješenjem od 28.01.2019. iako nisam prekršio nijednu dosadašnju mjeru nadzora, ne samo što ste ugrozili pretpostavku moje nevinosti i pravo na obavljanje poslaničke funkcije, već ste, što je skandalazno, najavili i osuđujuću presudu u montiranom političkom procesu koji se vodi protiv mene. Konstatujući da je zabrana mog napupuštanja Podgorice “u interesu demokratskog društva”, Vi ste se brutalno stavili na stranu vladajuće političke partije, koja u političkoj organizaciji koju predstavljam vidi glavnog protivnika.

Drugačije se ne može tumačiti Vaše najnovije rješenje koje osim što je potpuno neživotno i neodrživo, u potpunosti je politički motivisano i instruirano, jer ja nikad nisam, na Vašu i žalost režima, imao namjeru da bježim iz države, skrivam se od pravosudnih organa ili na bilo koji način opstruiram dosadašnji sudski postupak. Uostalom, upravo ste me Vi udaljili do kraja dokaznog postupka, onemogućivši mi pravo na pravično suđenje, a sad pokušavate neustavnim i nezakonitim rješenjem da mi onemogućite obavljanje poslaničke funkcije, direktno zadirući u zakonodavnu granu vlasti", naveo je Knežević.

Mugošu je obavijestio da nije izabran u izbornoj jedinici Podgorica, već su za njega glasali građani iz svih crnogorskih gradova.

"Sljedstveno tome, imam obavezu kao predsjednik partije i poslanik u Skupštini da razvijam intenzivnu komunikaciju sa našim članstvom, opštinskim odborima i drugim organima partije, koji statutarno nisu vezani za Podgoricu. Zahvaljujući Vašem rješenju od 28.01.2019. crnogorski Parlament više nema 81-og, već 79 poslanika. I svaka naredna aktivnost Skupštine na Cetinju ili bilo gdje van Podgorice direktno udara na ustavni karakter najviše zakonadavne institucije, posebno u donošenju odluka za koje su neophodne dvije trećine glasova poslanika (Sudski savjet, Izborni zakoni, dopune Ustava, itd). Ili ste možda željeli da me pomenutim rješenjima natjerate da podnesem ostavku na poslaničku, i funkciju predsjednika partije?

Zbog svega navedenog, ne sumnjajući u odbijajuću odluku za Vašim izuzećem i žalbu za preinačenjem novih mjera nadzora, ovim podneskom tražim od Vas da mi u naredna dva mjeseca dok traje provjera nove mjere nadzora, a shodno rješenjima od 06.07.2017, 27.07. 2018, i 28.01.2019, dozvolite obilazak i boravak u sljedećim crnogorskim opštinama, kako bih nesmetano mogao obavljati svoju poslaničku funkciju, i to: Cetinje, Budva, Kotor, Herceg Novi, Bar, Danilovgrad, Nikšić, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Plav, Mojkovac, Kolašin, Tuzi i Rožaje", kazao je Knežević.

Vjeruje da je ovim podneskom približio kako kaže besmislenost rješenja koje je donijeto,  a koja duboko zadiru u Ustavom zagarantovana prava i slobode.

"Naravno, ne gajim nikakvu iluziju da ćete uopšte uzeti u razmatranje ovaj podnesak, i da ćete po starom principu “copy paste” odbiti ovu moju formalno pravnu molbu. Ali ono što je izvjesno, ja ću nastaviti svoju pravnu borbu u međunarodnim pravosudnim institucijama, a ovaj moj podnesak biće samo jedan u nizu dokumenata koji ukazuje na brutalno gaženje mojih ljudskih prava i sloboda", zakljućio je Knežević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.