Danska najprivlačnija zemlja za Balkance, prosječna plata 5.124 eura
Kopenhagen

Najstabilnija država na svijetu

Danska najprivlačnija zemlja za Balkance, prosječna plata 5.124 eura

Za narode sa Zapadnog Balkana, pored Njemačke, Austrije i Švajcarske, među favoritima je i Danska.

Po površini je manja od Bosne i Hercegovine, a ima oko 5,5 miliona stanovnika. Poznata je po odličnoj socijalnoj politici i veoma visokim platama.

Kako piše "Poslovni dnevnik", Danska je jedna od najuređenijih i najstabilnijih država na svjietu i to se vidi na svakom koraku. Baš je ovih dana objavljeno da je to zemlja s najmanje korupcije na svijetu. Skupo je, ali su i plate velike. Prosječna bruto plata je 5.124 eura. Visoki su i porezi, ali su zato povlastice takve da se niko ne buni.

Kako piše ovaj hrvatski portal, Danska za podizanje nataliteta isplaćuje “ekonomsku pomoć” djeci do 18. godine – od 2.500 eura godišnje za djecu do dvije godine. Do 1.500 eura godišnje za one od 15. do 18. godine. Vrtići su im u prirodi, a obrazovanje je potpuno besplatno – od prvog razreda do kraja fakulteta.

Kako pišu hrvatski mediji, ona je dobra destinacija za nekoga ko želi da zaradi i usput nauči da poštuje zakon. Jer strogo poštovanje zakona ovdje je princip života. I to se osjeća na svakom koraku.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.