Bogdanović-Rajzing Rajnke: Crna Gora i SAD posvećeno rade na unaprijeđenju odnosa u oblasti kulture
Bogdanović i Rajzing Rajnke

Bogdanović-Rajzing Rajnke: Crna Gora i SAD posvećeno rade na unaprijeđenju odnosa u oblasti kulture

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je sa novoimenovanom ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Kako su kazali iz Ministarstva kulture, tokom prvog zvaničnog susreta Bogdanović je istakao značajnu saradnju i veliki broj zajedničkih projekata koje su Crna Gora i SAD ostvarile u oblasti kulture.

Ministar je upoznao Ambasadorku sa najvažnijim aktivnostima i planovima Ministarstva kulture, posebno naglašavajući izgradnju novih kreativnih habova u Kotoru, Podgorici i Baru, koji će predstavljati rezidencijalni prostor za umjetnike iz čitavog svijeta, pa samim tim i Sjedinjenih Američkih Država.

Bogdanović je takođe naveo da su Zakonom o kinematografiji predviđene podsticajne mjere za strane koproducente, te da bi nam američka iskustva na polju filmske industrije bila od velikog značaja, posebno u kontekstu realizacije koprodukcionih projekata između dvije države.

Rajzing Rajnke je istakla da je saradnja u oblasti kulture, kao i kulturna diplomatija, najbolji most između država i naroda i navela da će u toku svog mandata posvećeno raditi na snaženju saradnje i realizaciji zajedničkih aktivnosti u ovoj oblasti.

Ambasadorka je takođe pozdravila opredjeljenje Vlade Crne Gore da, zajedno sa međunarodnim partnerima i stručnom javnošću, radi na unaprijeđenju medijskog zakonodavstva i slobode medija.

Bogdanović je iskazao posebnu zahvalnost Ambasadi na dosadašnjoj podršci koja je obezbijeđena iz Fonda američkog ambasadora za zaštitu i očuvanje kulturne baštine, kao i uvjerenje da će i u narednom periodu biti realizovani projekti iz oblasti zaštite i očuvanja kulturnih dobara.

Na sastanku je takođe predloženo da se u što skorijem periodu organizuje svečanost kojom će biti obilježen završetak radova na rekonstrukciji Mlina Ivana Crnojevića, koja je finansirana upravo kroz navedeni Fond.

Zaključeno je da će Ministarstvo kulture i Ambasada SAD u Crnoj Gori i ubuduće partnerski realizovati projekte iz oblasti savremenog stvaralaštva, s posebnim akcentom na razmjenu umjetničkih izložbi i muzičko-scenskih programa.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.