Detalji tragedije na Skadarskom jezeru: Molili kaluđera da ih prebaci do obale
Foto: Portal Analitika

Potraga se nastavlja danas

Detalji tragedije na Skadarskom jezeru: Molili kaluđera da ih prebaci do obale

Potraga za još tri osobe koje su juče nestale kada se prevrnuo brodić na Skadarskom jezeru biće nastavljena danas.

Brodić sa devet putnika se usljed nevremena juče prije podne prevrnuo kod Vranjine, a potom je objavljeno da je jedna žena nastradala.

Tragalo se za još tri osobe, ali bez uspjeha. Sinoć je potraga obustavljena.

Današnja Pobjeda piše da su, porodica Kumburović, otac, majka i kćerka, kao i Darko Vujošević, poginuli u jučerašnjoj tragediji.

Putnici su se vraćali sa liturgije iz Manastira Vranjina, a iako je prevoz putnika zbog nevremena bio odgođen, vjernici su, molili kaluđera da ih ipak prebaci do obale.

Pet osoba sa kobnog plovila uspjelo je da se spasi tokom olujnog nevremena koje je nešto poslije 14 sati zahvatilo taj dio jezera.

Brodić na kojem je bilo devet osoba u nekoliko tura vraćao je vjernike koji su juče ujutro bili na liturgiji u Manastiru Vranjina.

U dva navrata čamac je prebacio putnike, a kada je prevozio treću grupu zahvatio ih je nalet olujnog vjetra sa kišom, a putnici su se iz prevrnutog plovila našli u uzburkanom kanalu Morače.

Prebacivanje putnika je trebalo da bude odgođeno, ali su, kako je naveo sagovornik Pobjede koji je želio da ostane anoniman, vjernici molili kaluđera da ih prebaci do obale.

"Bio sam u brodiću prije njih, talasi su bili veliki i molili smo kaluđera da nas prebaci", kazao je on.

Radojica Rašović, jedan od petoro putnika koji su se spasili, ispričao je novinarima da se nesreća dogodila oko 15 sati kad su se vraćali iz Manastira.

"Bilo je veliko nevrijeme, čamac se prevrnuo i počeo je da se spašava ko može. Svako je krenuo da traži spas. Otac, majka i kćerka su ostali nasred vode. I oni su mogli da se spasu, ali je majka pokušavala da spasi dijete, pa se i ona udavila. Otac je stradao dok je pokušavao da spasi njih, a za njima i Darko Vujošević koji je priskočio u pomoć. Mi ostali smo pokušavali da se domognemo obale i neki od nas su u tome uspjeli. Krenuli smo, a nijesmo smjeli da se igramo vodom, tragedija velika", kazao je Rašović.

Direktor Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore Elvir Klica kazao je da je stradala tročlana porodica iz Zete i jedna muška osoba.

Kako je naveo, tijelo jedne stradale osobe izvučeno je iz jezera, dok se i dalje traga za jednim djetetom i dvoje odraslih.

"Tragamo za djevojčicom i dva muškarca. To zajedno rade naše službe zaštite sa policijom, plovnom jedinicom i Sektorom za vanredne situacije. Helikopter je bio uključen dok je mogao, tu su i mještani i vatrogasci", naveo je Klica.

Zvanične podatke istrage potvrdio je i direktor Nacionalnih parkova Crne Gore Nenad Ivanović, koji je rekao da je nađeno jedno tijelo.

Sektor za vanredne situacije je u akciju potrage uključio i helikoptersku jedinicu, a pozvali su i ronioce Regionalnog ronilačkog centra i pripadnike podgoričke Službe zaštite i spašavanja koji bi trebalo da se uključe u potragu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.