Vojska Crne Gore će formirati rezervne snage do 2026.
Vojska Crne Gore

Do 100 i više osoba za ovu jedinicu

Vojska Crne Gore će formirati rezervne snage do 2026.

Crnogorsko Ministarstvo odbrane Crne Gore planira da do 2026. godine formira rezerevne snage koje bi, kako se navodi u dugoročnom planu odbrane, trebalo da budu integralni dio Vojske.

U dugoročnom planu odbrane, koji je usvojila Vlada, navodi se da će jedinice Vojske, zavisno od namjene i potrebe, biti popunjavane sa: ugovornom i strategijskom, odnosno raspoređenom i neraspoređenom rezervom, piše Pobjeda.

Ugovorna rezerva, kako je predviđeno ovim dokumentom, brojaće do 100 osoba i biće korišćena za popunu specijalističkih formacijskih mjesta u jedinicama Vojske. 

"Angažovaće se, u skladu sa ugovorom i iskazanim potrebama, sa stalnim sastavom Vojske tokom obuke, vježbi, učešća u međunarodnim snagama, pružanja pomoći i zaštite stanovništvu od posljedica prirodnih i drugih katastrofa kao i radi izvršavanja drugih zadataka u poslovima odbrane koji zahtijevaju angažovanje dodatnih snaga", navodi se u planu odbrane.

Ugovornu rezervu sačinjavaće osobe koja posjeduju odgovarajuća specijalistička znanja i vještine koje su deficitarne, a koje nije rentabilno upošljavati ili školovati u većem broju za realizaciju redovnih zadataka.

Kad je u pitanju strategijska raspoređena rezerva, u dokumentu Ministarstva navodi se da će brojati do 2.691 osobu, kojima će se vršiti popuna rezervnih jedinica Vojske.

Izvor: Mina/RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.