Nemilosrdno ubijala muževe i djecu, pa varala osiguravajuće kuće i uzimala novac (VIDEO)
Foto: Screenshot

Pohlepa je navela na brutalna ubistva

Nemilosrdno ubijala muževe i djecu, pa varala osiguravajuće kuće i uzimala novac (VIDEO)

Bel Gunes odrasla je u potpunom siromaštvu u malom norveškom selu Selbu.

Kao i mnogi, emigrirala je u SAD u potrazi za "američkom snom". Pronašla je to u Čikagu kada je otkrila unosan biznis - prevare u osiguranju. Gledano spolja, tragedija je stalno okruživala Gunes kojoj je izgorela svaka nekretnina, a oni najbliži njoj umirali su kao muve. Ali, barem bi osiguranje isplatilo.

U stvarnosti ona je jedna od prvih "crnih udovica" - serijskih ubica optuženih za smrt više od 40 osoba. Bel ne samo da je ubijala svoje muževe, nego i svoju djecu. Kada je ostala bez muževa, potencijalne bi vjerenike pozivala na svoju "farmu smrti" uz napomenu da donesu svoju ušteđevinu.

Bila je krupna i mogla se suprotstaviti svakom muškarcu. Prvi je suprug bio Mads Sorenson, a oženili su se 1893. godine. Zajedno su vodili trgovinu i imali četvoro djece - Karolin, Aksela, Mirtl i Lusi, pa je štićenicu Dženi Olsen.

Sa mužem, toliko djece i uspješnim biznisom bilo je mnogo prilika za pobrati osiguranje. Prvo je izgoreo dućan, a onda su Karolin i Aksel umrli od kolitisa, ali kolitis i trovanje strihninom imaju iste simptome. Ali, na obdukciji se to nije vidjelo pa je Gunes dobila novac.

Njena je pohlepa eskalirala, i 1900. Mads je umro na dan kada su se njegove dvije životne polise preklapale tako da je dobila dvije isplate za jedan život. Prvi je ljekar rekao da je to trovanje u pitanju, ali drugi je tvrdio kako je riječ o zatajenju srca, i Gunes se izvukla.

S mnogo novca u džepu, pobrala je svoje troje dece i otišla u LaPorte, Indijanu. Kupila je veliku farmu, i iako je bila bogata htjela je još pa je zapalila pola farme i pobrala još novca. Godine 1902. udala se za Pitera Gunesa, udovca i lokalnog mesara koji je doveo svoje dvije ćerke. Nedugo nakon vjenčanja jedna je djevojčica umrla pod nerazjašnjenim uslovima. Piter je znao da nešto nije kako treba i Svonhild je poslao rodbini. Ona je jedino dijete koje je preživjelo Gunss. Da je bio pametan i on bi otišao.

Par mjeseci kasnije mašina koja melje meso mu je pala na glavu. Dženi je rekla kolegama u školi "moja mama je ubila mog tatu, nemojte nikome reći". Ovaj puta su nađeni ostaci strihnina i naređena je istraga. Ali to nije bilo dovoljno, a i udovica je neprekidno plakala. Stalo je tek kada je pobrala novac od osiguranja. Šest mjeseci kasnije rodila je njegovog sina Filipa.

Nije joj se više davalo udavati, pa je u novine za skandinavske imigrante stavila oglase da "imućna udovica traži skandinavskog supruga, dođite s ušteđevinom", a prosci bi došli u LaPorte i nestali. U pismima bi ih uvjerila da donesu novac i nikome ne kažu gdje idu. Kupovali su udio farme tako što bi stavljali gotovinu na njen račun, nakon toga ih je dočekao ili strihnin ili toljaga u glavu. Nakon toga bi ih raskomadala te dala svinjama da ih pojedu, ili bi ih negdje zakopala.

Godine 1908. farma je izgorjela do temelja i policajci su pronašli tijela njeno troje djece - Lusi, Mirtl i Filipa. Nađen je i leš bezglave žene za koju su mislili da je Bel, piše All Things Interesting. Mislili su da je ubijena, ali nekoliko dana nakon požara Asa Helgelein pojavila se tražeći brata. Bila je uvjerena da ga je ubila Gunes i natjerala je šerifa da pretraži ostatak farme. Našao je ostatke 11 osoba, među njima i pokćerke Dženi Olsen koja je "nestala" i "pobjegla od kuće" 1906. Našli su zube koje su pripisali Gunes i slučaj je time rješen.

Okrenuli su se njenom ljubavniku i radniku, Rej Lamfereu. Jedno je vrijeme bio glavni sumnjivac, da bi na kraju bio optužen samo za požar. Na samrtnoj je postelji priznao da je Bel bila ubica koja je lažirala svoju smrt.

Prije požara otišli su u Čikago da nađu ženu koja će raditi kao domaćica, a upravo je ona postala Belino bezglavo tijelo. DNK test iz 2008. nije bio jasan i ne zna se je li bezglavo tijelo Bel Gunes ili neko drugi.

Ali, ima jedan slučaj koji upućuje na to da to nije bila Gunes. Godine 1931. u Los Anđelesu je u saobraćajnoj nesreći smrtno stradala 71-godišnja žena imena Ešter Karlson, koja je čekala suđenje jer je otrovala muža. Bila je fizički slična Gunes i iste starosti. I ne samo to, u torbici je imala fotografiju troje djece koja su nevjerovatno nalikovala djeci Bel Gunes.

Izvor: Novosti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.