Crnogorac uhapšen u međunarodnoj akciji: Planirali da 7 tona kokaina prenesu privatnim avionima
ilustracija

Sarađivali sa kolumbijskim kartelom

Crnogorac uhapšen u međunarodnoj akciji: Planirali da 7 tona kokaina prenesu privatnim avionima

Četrdesetogodišnji državljanin Crne Gore T. Pavlović uhapšen je u velikoj međunarodnoj akciji kojom je razbijena kriminalna grupa koja se sumnjiči da je sarađivala na kolumbijskim kartelom u cilju šverca kokaina.

Prema navodima italijanskih medija, oni su ugovorili krijumčarenje čak sedam tona kokaina, koje su trebalo da budu prevožene privatnim avionima u Italiju, piše Dan.

Navodno, jedan avion trebalo je da preveze tonu kokaina. Istraga švajcarskih, italijanskih i američkih nadležnih organa pokazala je da je droga iz Južne Amerike preko Brazila i Švajcarske trebalo da bude isporučena u Rim i Napulj. Unos droge koji je planiran da se obavi, prema riječima italijanskih zvaničnika, odgovarao je godišnjim “potrebama” za rimsko, ali i šire nelegalno tržišge za prodaju narkotika.

Portal romatoday prenio je da su, osim Pavlovića, u ovoj akciji na spisku osumnjičenih i Salvatore Kazamonika, koji je već u pritvoru, Silvano Mandolesi (52), kojem je prethodno izrečena mjera kućnog pritvora, Dorian Petoku (31), državljanin Albanije, i Marćelo Šiafini (52). Njih petorica moraće da odgovaraju za međunarodni šverc kokaina.

Istraga je pokrenuta u Brazilu, a akcija je nazvana “Brazilski loukost”, budući da je šverc trebalo da bude obavljen privatnim avionima. Upravo na taj način, kako saopštava italijanski portal, bilo je moguće obaviti prenos tolike količine droge.

Albanski državljanin Petoku, kako prenose italijanski mediji bio je povezan sa nekim brazilskim trgovcem droge. On je sarađivao sa Pavlovićem, koji je nekoliko puta putovao u Brazil, u Sao Paolo, kako bi se pobrinuo za logističke aspekte šverca. Njegova dužnost je bila da podmiti carinske službenike na aerodromu brazilske metropole, kako bi izbjegli bilo kakve provjere.

Šverc pošiljke kokaina osujećen je policijskom akcijom u kojoj je uhapšen Salvatore. Akciju su prekinuli tajni agenti jer je Salvatore, koji je okarakterisan kao glavni finansijer, spriječen u svom naumu. Ipak, prikupljeno je dovoljno dokaza na osnovu kojih je uslijedilo hapšenje i ostalih saradnika. Salvatore je ostvarivao kontakte s južnoameričkim kriminalnim grupama za šverc droge, s kojima je sklopio sporazume o uvozu u Italiju.

Italijanski mediji navode i da su u akci ji učestvovala četvorica agenata američke Agencije za borbu protiv narko-mafije (DEA), koji su sa lažnim identitetom mjesecima sarađivali i pregovarali sa Kazamonikom kako bi stekli njegovo povjerenje. Pošto su uspjeli u tome saznali su aktivnosti mafijaške grupe koje su dostavili nadležnim organima i tako spriječili šverc sedam tona kokaina.

Salvatore je jednom od agenata na tajnom zadatku dao mobilni telefon kako bi bezbjedno razgovarali i dogovarali detalje krijumčarenja kokaina. Agentu je dostavio telefon u čiji sistem niko ne može ući kako bi ih pratio, objašnjavajući da se radi o “vojnom telefonu”. Kazamonika je tada objasnio da se radi o mobilnim telefonima za koje se na svakih šest mjeseci plaća 1.500 eura kako bi sistem kojim rade bio održavan, odnosno kako bi se poruke brisale na svakih sedam dana.

Istraga u ovoj akciji trajala je duže od godinu. Sumnjalo se da se radi o “sitnijim dilerima”, odnosno grupama koje se bave švercom manjih količina kokaina. Praćenjem ovih grupa ubrzo je otkriveno da je plan mnogo veći, odnosno da se radi o namjeri šverca sedam tona čistog kokaina.

Za proizvodnju droge uložena su četiri i po miliona eura. Ipak, sumnja se da je saradnja sa kolumbijskim narko-kartelom bila dogovorena na deset miliona. Italijanski tužilac koji je uključen u ovu istragu naglasio je da postoji sumnja da je, iako droga nije isporučena, dio novca za njen šverc već isplaćen.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.