Januš Bugajski

Bugajski smatra da Knežević nema podršku VB i SAD

"Knežević slijedi agendu Kremlja sa ciljem destabilizacije države"

Odbjegli bankar Duško Knežević djeluje kao jedan od Putinovih oligarha i slijedi agendu Kremlja sa ciljem da destabilizuju crnogorsku državu. Bilo kakve veze sa Rusijom treba pažljivo istražiti, rekao je u intervjuu za Pobjedu američki analitičar i ekspert za Balkan Januš Bugajski.

Na pitanje kako komentariše glasine da iza Kneževića stoji Amerika ili Velika Britanija, Bugajski objašnjava da Knežević nema podršku ovih zemalja.

''Ne postoji nijedan racionalan razlog zašto bi administracije u Vašingtonu i Londonu podržale nekog pojedinca koji je optužen za finansijsku prevaru i kojeg pomaže glavni protivnik NATO-a u širenju dezinformacija o nekoj od savezničkh vlada''-kaže on.

Osim toga kaže da je nedavna posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji trebalo da konsoliduje poziciju Rusije na Balkanu.

''Srbija i Rusija nemaju bliski savez već asimetričnu vezu u kojoj Kremlj eksploatiše svoju dominaciju i tretira Beograd kao koristan surogat. Putin od trenutne debate oko promjene granica može imati koristi u ostvarivanju dva cilja. Prvo, zemljišni sporovi odobreni od strane zapadnih sila mogu biti presedan za Krim, Donbas ili druge regione na koje je Rusija bacila oko.

Drugo, Kremlj računa da promjene granica na Balkanu mogu da stvore haos za NATO i EU jer će stimulisati pozive na stvaranje novih država od kojih Moskva može imati koristi. Efekat teritorijalnih razmjena može uticati ne samo na države poput Bosne i Hercegovine, već i upetljati članice NATO-a Albaniju, Hrvatsku i Crnu Goru', kaže Bugajski.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.