Putin: Povlačimo se iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila
Vladimir Putin

Rusija odgovara istom mjerom

Putin: Povlačimo se iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila

Nakon što su Sjedinjene Američke Države juče objavile da se od danas, 2. februara, povlače iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF), koji je sklopljen 1987. godine, ruski predsjednik Vladimir Putin je poručio kako se i njegova zemlja povlači iz Sporazuma.

"Naš odgovor će biti simetričan. SAD je objavio da se povlači iz Sporazuma, mi se takođe povlačimo", izjavio je Putin, iznijevši optužbe na račun SAD-a za kršenje sporazuma. 

Putin je, nakon što je saopštio povlačenje njegove zemlje iz Sporazuma, održao sastanak s ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim i ministrom odbrane Sergejem Šojguom. 

Istakao je kako su Sjedinjene Države uz razne izgovore odbacile prijedlog Rusije u kontekstu razoružavanja. 

"SAD je direktno prekršio sporazum o raketama koje je rasporedio na tlu Evrope. Stoga, nema više potrebe za pokretanjem incijative za pregovore s SAD-om o ovoj temi", rekao je Putin. 

Dodao je kako Rusija istovremeno ne treba ulaziti u skupu trku u naoružavanju. 

"Dogovorili smo s Ministarstvom odbrane da je potrebno početi s proizvodnjom supersoničnih raketa srednjeg dometa. Osim toga, biće pripremljen plan za uklanjanje prijetnje naoružavanja u svemiru", rekao je Putin. 

Američki državni sekretar Majk Pompeo je objavljujući povlačenje SAD-a juče optužio Rusiju da stalno krši uslove INF-a "bez kajanja" rekavši da Moskva ostaje u "materijalnom kršenju" svojih obaveza. 

Zvanični izlazak SAD-a iz INF-a očekuje se već za četiri mjeseca. Američki predsjednik Donald Tramp u oktobru prošle godine je objavio da će Vašington napustiti INF, kojim su eliminisane sve američke i ruske krstareće kopnene rakete s dometom od 500 do 5.500 kilometara i njihove lansirne rampe, kao razlog navodeći ruska kršenja sporazuma. 

Pompeo je u decembru Rusiji dao rok od 60 dana da se vrati u okvire sporazuma, ali je u petak istakao da nije ništa uradila. 

"Rusija je odbila da preduzme bilo kakve korake da vrati stvarnu i provjerljivu usklađenost sa sporazumom", kazao je Pompeo. 

Povlačenje će stupiti na snagu u roku od šest mjeseci počevši od 2. februara, što je u skladu s uslovima sporazuma. 

Tramp i drugi američki visoki zvaničnici izrazili su zabrinutost da Kina, koja nije uključena u INF, razvija oružje koje je zabranjeno u skladu sa sporazumom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.