Sijarto: Ne čekati 6 godina na proširenje EU, CG i Srbija mogu biti članice mnogo brže
Sijarto

U interesu Evrope u smislu ekonomije i sigurnosti

Sijarto: Ne čekati 6 godina na proširenje EU, CG i Srbija mogu biti članice mnogo brže

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto je izjavio da je neprihvatljivo da Evropska komisija ne želi novi talas proširenja na Zapadnom Balkanu do 2025. godine.

Kako navodi Mađarska novinska agencija (MTI), Sijarto je kritikovao politiku Evropske komisije koja se tiče članstva zemalja Zapadnog Balkana u EU

Istakao je da bi članstvo zemalja. tog regiona u EU bilo u interesu Evrope u smislu ekonomije i sigurnosti.

Naglasio je kako treba imati u vidu činjenicu da na Zapadnom Balkanu postoje ozbiljne tenzije, dodajući da bi zemlje tog regiona integrisanjem u EU mogle kontrolisati situaciju.

''Nema potrebe čekati 6 godina. Po našem mišljenju, Srbija i Crna Gora mogu biti članice EU-a mnogo brže. To bi bilo u interesu kako Mađarske tako i čitave EU u pogledu ekonomije, ali prvenstveno u pogledu sigurnosti'', kazao je Sijarto.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini i evropski povjerenik za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han u februaru 2018. godine su u Evropskom parlamentu u Strazburu predstavili ''Strategiju proširenja EU-a na Zapadni Balkan''.

Dokument obuhvata Crnu Goru, Srbiju, Makedoniju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu te Kosovo. Predviđa i vremenski okvir za iduće proširenje, prema kojem bi Crna Gora i Srbija, pod uslovom da sprovedu potrebne reforme, 2025. godine mogle postati nove članice Unije.

"Strategija omogućava jasnu perspektivu za integraciju u Evropsku uniju za svaki od šest partnera. Očito je da će to biti proces zasnovan na zaslugama koji je poznat. Dakle, potreba za reformama je jasna tako da građani mogu uživati ista prava, istu zaštitu i standarde kao i građani EU-a. Znam da se mnogo pričalo o datumu - 2025. godina. Nama je jasno da to nije rok nego jedna realna perspektiva. Tada bismo mogli kompletirati proces pristupanja za one koji su trenutno u pregovorima, ali i za one koji će uskoro početi pregovore. Očekujem da će oni koji nisu počeli pregovore, to uraditi u narednim mjesecima", rekla je tada Mogerini.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.