Đukanović: Obaveza Regiona da se nametne kao relevantan subjekt evropske i šire politike
Foto:Pres služba Predsjednika

Sa bivšim predsjednicima država i vlada okruženja

Đukanović: Obaveza Regiona da se nametne kao relevantan subjekt evropske i šire politike

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ranije predsjednike država i vlada našeg regiona, koji borave u posjeti Crnoj Gori, a čiji je domaćin bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović

Podgorički klub čiji su članovi bivši predsjednici država i vlada Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Slovenije, Srbije i Hrvatske formiran je danas. Biće posvećen uspostavljanju i unapređenju odnosa među državama Zapadnog Balkana i afirmaciji evropskih vrijednosti, poručio je bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, ističući da se neće baviti istorijom, već će biti fokusirani na prosperitet regiona. Jedan od ciljeva inicijative je promovisanje vizije novog narativa za Zapadni Balkan kroz snaženje regionalnog dijaloga i razgovore sa različitim akterima, uključujući i sa političkim liderima, akademskom zajednicom, kulturnim radnicima, nevladinim sektorom.

 Đukanović je iskazao zadovoljstvo inicijativom i formiranjem Kluba kao potrebom Regiona u vremenu kada su dijalog  i pametno sagledavanje aktuelnih prilika neophodni i Regionu i našim partnerima iz međunarodne zajednice.

"Obaveza Regiona je da se preuzimajući odgovornost za svoju budućnost nametne kao relevantan subjekt evropske i šire politike", kazao je predsjednik Đukanović. 

On je poručio da je u kontekstu izazova sa kojima se suočavaju naše države, ali i Evropa i svijet, izuzetno značajno mobilisati sve potencijale u cilju zaštite sistema vrijednosti i tekovina koje su države Regiona ostvarile u postkonfliktnom periodu na ovim prostorima.

On je dajući punu podršku djelovanju Podgoričkog kluba, ocijenio da svaka inicijativa koja okuplja ljude od znanja i iskustva ima prostora za djelovanje u pravcu afirmacije građanskog koncepta države na Balkanu i ostvarivanja glavnih ciljeva snaženja tržišne ekonomije, demokratije, vladavine prava i ljudskih prava.

Sastanaksaranijimpredsjednicimadravaivlada

Sastanku su prisustvovali Zlatko Lagumdžija, raniji predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Jadranka Kosor, ranija predsjednica Vlade Hrvatske, Branko Crvenkovski, raniji predsjednik Makedonije, Danilo Turk, raniji predsjednik Slovenije i Mirko Cvetković, raniji predsjednik Vlade Srbije. U Upravnom odboru Kluba su i bivši predsjednici Albanije i Kosova Alfred Mojsiu i Fatmir Sejdiu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.