Politika proširenja od značaja za dalji ekonomski razvoj i sigurnost regiona i Evrope
Foto: Gov.me

Darmanović očekuje ove godine otvaranje preostalog pregovaračkog poglavlja

Politika proširenja od značaja za dalji ekonomski razvoj i sigurnost regiona i Evrope

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović učestvovao je danas u Bukureštu na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova, na poziv visoke predstavnice za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federike Mogerini i ministra vanjskih poslova Rumunije Teodora Meleškanua.

Darmanović je čestitao Rumuniji na prvom predsjedavanju Savjetom EU, te pozdravio definisane prioritete šestomjesečnog programa.

"Takođe, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je politika proširenja visoko na agendi predsjedavanja i na toj liniji istakao uvjerenje da integracioni proces, zasnovan na principu regate, značajno podstiče reformu naših društava i dalji ekonomski razvoj regiona, istovremeno jačajući sigurnost, mir i konkurentnost Evrope", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

Crnogorski šef diplomatije je izrazio očekivanje da će preostalo pregovaračko poglavlje 8 (Konkurentost) biti otvoreno tokom ove godine, kao i da ćemo ispuniti privremena mjerila u poglavljima 23 i 24. Takođe, ukazao je na punu posvećenost crnogorskih institucija u postizanju interne spremnosti za zatvaranje niza poglavlja. 

Na sastanku u Bukureštu razmijenjena su mišljenja o saradnji sa Kinom, s fokusom na ona pitanja koja su od značaja za EU i zemlje kandidate, navode iz Ministarstva.

Neformalni sastanak, kojem su prisustvovali ministri vanjskih poslova zemalja kandidata za članstvo u EU i Turske, kao i predstavnici Evropske komisije, bio je prilika da ministri razmotre i druga aktuelna pitanja i izazove unutar Unije.

Na marginama sastanka, danas u Bukureštu, ministar Darmanović imao je bilateralne susrete sa ministrom vanjskih poslova Republike Češke Tomašom Petričekom, ministarkom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske, Marijom Pejčinović Burić, kao i sa irskim šefom diplomatije Sajmonom Kovenijem.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.