Bivši predsjednici i premijeri država regiona osnovali Podgorički klub(FOTO)
Foto: PR Centar

Biće fokusiran na prosperitet regiona

Bivši predsjednici i premijeri država regiona osnovali Podgorički klub(FOTO)

Podgorički klub biće posvećen uspostavljanju dobrih odnosa među državama Zapadnog Balkana i afirmaciji evropskih vrijednosti, poručio je bivši predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, ističući da se neće baviti istorijom, već će biti fokusirani na prosperitet regiona.

On je, na pres konferenciji povodom formiranja Podgoričkog kluba, čiji su članovi bivši predsjednici država i vlada Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Slovenije, Srbije i Hrvatske, kazao da će to udruženje promisati viziju "Novog narativa za Zapadni Balkan".

“Želimo da damo jednu novu priču koja će biti oslobođena istorije, već ćemo se baviti sadašnošću i budućnošću. Nastojaćemo da formiramo dobar ambijent, u kome će se kvalitetno riješavati unutrašni odnosi regiona, kao i pojedini odnosi unutar država za koje smatramo da se uklapaju u tu viziju", poručio je Vujanović.

On je najavio da će osnivači Podgoričkog kluba danas održati sastanak predsjednikom I premijerom Crne Gore.

“Očekujemo da, na svim adresama, u okviru naših država članica, imamo razgovore sa predsjednicima država i vlada, privrednih komora, predsjednicima akademija, ali i da nas prihvate na evropskim adresama”, kazao je Vujanović.

190201podgorickiklub

Foto: PR Centar

On je objasnio da je sastav država u Klubu opredijeljen Strategijom odnosa Evropske unije i Zapadnog Balkana do 2025., kojim su te države označene kao partneri.

„Hrvatska i Slovenija su već u EU i smatramo da, kroz kooperaciju sa njima, treba da uspostavimo most saradnje sa EU i da oni budu motor našeg djelovanja. Afirmisaćemo evropske vrijednosti, to je ono što nas spaja i za šta se svi zalažemo“, rekao je Vujanović.

Bivši predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Zlatko Lagumdžija, kazao je da će Klub omogućiti platformu za regionalni dijalog, kroz razgovore sa političkim liderima, akademskom zajednicom, kulturnim radnicima, nevladinim sektorom.

„Nastojaćemo da utičemo da se stvori klima da je budućnost Evropske unije i budućnost Zapadnog Balkana dvosmjerna ulica, u kojoj, ukoliko ne uspiju jedni, neće uspjeti ni drugi. Operisani od dnevne politike, želimo da ponudimo najširu platformu za dijalog u regionu, kako bi došli do zajedničke vizije kako ovaj rgion može da se integriše u EU“, istakao je Lagumdžija.

On je poručio da je evropeizacija Zapadnog Balkana budućnost regiona.

Bivša predsjednica Vlade Hrvatske, Jadranka Kosor, istakla je da osnivanje Kluba predstavlja građenje mostova ka EU, ali i građenje čvršćih mostova saradnje između država regiona.

„Jedino pravi, otvoreni evropski put državama na ovom prosteru jeste garancija trajnog mira i prosperiteta za sve države“, istakla je Kosor.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.