Traži se premještanje Eurosonga iz Izraela
Neta, prošlogodišnja pobjednica

Zbog kršenja prava Palestinaca

Traži se premještanje Eurosonga iz Izraela

Vivijen Vesvud, Piter Gabrijel i Volf Alis nalaze se među 50 britanskih umjetnika koji su zatražili da se Eurosong premjesti iz Izraela, piše BBC.

Pozivajući se na kršenja ljudskih prava, u otvorenom pismu BBC-ju zahtjevaju od javnog servisa da od organizatora zatraži da se takmičenje za pjesmu Evrope održi u nekoj drugoj državi.

"Eurosong možda jeste laka zabava, ali to ne znači da ne treba voditi računa o ljudskim pravima", stoji u pismu.

BBC im je odgovorio kako ne priliči da se "učestvovanje BBC-ja koristi u političke svrhe".

Godišnje takmičenje trebalo bi da se u maju održi u Tel Avivu, nakon pobjede izraelske pjevačice Nete 2018. Pobjednička zemlja obično organizuje Eurosong iduće godine.

Britanski umjetnici kažu da je tvrdnja organizatora da se tim takmičenjem slavi raznolikost i uključivost "šuplja s obzirom na izraelsku okupaciju Zapadne obale, istočnog Jerusalima i Golanske visoravni".

"Ne smijemo zatvarati oči pred sistemskim izraelskim kršenjem prava Palestinaca. BBC prema svome statutu mora da promoviše slobodu izražavanja. Trebao bi djelovati u skladu sa svojim načelima i izvršiti pritisak na Euroviziju da se takmičenje premjesti u zemlju u kojoj se ne događaju zločini protiv slobode", ističu britanske zvijezde.

Pismo je upućeno nekoliko nedjelja prije emisije "Evrovizija: Vi odlučujete", šou-programa BBC-ja u kojem gledaoci glasaju za britanskog predstavnika na Eurosongu.

Izvor: B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.