Grčka će u narednim danima ratifikovati pristupanje Makedonije NATO
Foto: Shutterstock

Grčka će u narednim danima ratifikovati pristupanje Makedonije NATO

Vlada Grčke će "u narednim danima" u parlament poslati na ratifikaciju protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u, rekao je danas portparol vlade Dimitris Canakopulos.

On je rekao da će, kada parlament ratifikuje protokol za NATO, grčko ministarstvo spoljnih poslova obavijestiti makedonsko ministarstvo, čime će automatski stupiti na snagu promjena imena Republike Makedonije u Sjeverna Makedonija, prenio je Asošiejtid pres.

Canakopulos nije iznio konkretan datum.

Briselski portal Euraktiv (euractiv.com), pozivajući se na upućeni izvor, prenio je ranije ove sedmice da Grčka planira da do 8. februara ratifikuje protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO, čime će vjerovatno biti prva zemlja koja će to uraditi.

To bi omogućilo da Sjeverna Makedonija postane članica NATO na samitu u julu, ako i ostale članice ubrzaju proceduru ratifikacije. Proces ratifikacije obično traje godinu dana.

Prema izvorima Euraktiva, zvaničan tekst protokola o pristupanju usvojen je u ponedjeljak i 29 stalnih predstavnika pri NATO čekaju na odobrenje svojih zemalja da ga potpišu.

Sporazum o promjeni imena je naišao na žestoko protivljenje u obje zemlje, gdje se opozicija i u Atini i u Skoplju žalila da su drugoj strani dati preveliki ustupci.

Canakopulos je rekao da je skoro trodecenijski spor oko imena proizveo "čudo laži, nacionalizma i ekstremnog istorijskog revizionizma" u Grčkoj.

On je ocijenio da je ratifikacija dogovora iz prespe u grčkom parlamentu bio "istorijski korak za mir, saradnju i stabilnost na Balkanu", dodajući da je sporazum vratio Grčkoj "vodeću ulogu na Balkanu".

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.