Najstarije vino na svijetu služeno je samo tri puta za pet i po vjekova
Foto: Ilustracija

Najstarije vino na svijetu služeno je samo tri puta za pet i po vjekova

U podrumu starog zdanja bolnice u Strazburu nalazi se najstarije vino na svijetu čuvano u drvenim bačvama.

U pitanju je alzaško bijelo vino iz 1472. godine, navodi radio France Bleu dodajući da su naučnici iz Burgonje i Minhena, koji su ga ispitali, otkrili da se to vino degustiralo u veoma rijetkim prilikama, i to samo tri puta. 

Prvi put 1718. godine na otvaranju zdanja bolnice u Strazburu, drugi put 1944. kada se slavilo oslobođenje grada, a treći put 1976. za vrijeme proslave dogovora o saradnji između Ciriha i Strazbura. 

Vino je 2014. godine prebačeno u rezervoar od nerđajućeg čelika, a godinu dana kasnije je vraćeno u drvenu bačvu, gdje će moći da bude čuvano narednih 250 godina. 

France Bleu je na svom sajtu objavio fotografije ogromnog drvenog bureta sa srednjovekovnim vinom i natpisom godine proizvodnje, 1472. 

Drugi detalji o tom vinu nisu saopšteni.

B92/Hina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.