Vlada vraća dug IBM-a od 2,2 miliona eura, šume će dati na korišćenje, a vršiće se sistematizacija organa državne uprave
Foto: Gov.me

Odluke sa današnje sjednice

Vlada vraća dug IBM-a od 2,2 miliona eura, šume će dati na korišćenje, a vršiće se sistematizacija organa državne uprave

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Uredbu o kriterijumima za unutrašnju organizaciju i sistematizaciju poslova u organima državne uprave, kojom se propisuje da se unutrašnja organizacija i sistematizacija organa državne uprave utvrđuje zavisno od obima, vrste i složenosti poslova i na način kojim se obezbjeđuje efikasno i ekonomično vršenje poslova državne uprave.

Osim toga, Vlada je donijela Prelazni akcioni plan za 2019. godinu za nastavak realizacije aktivnosti iz Strategije suzbijanja nasilnog ekstremizma 2016-2018. godina i usvojila Izvještaj o implementaciji Akcionog plana za 2016-2018. godine.

"Cilj donošenja Prelaznog akcionog plana za 2019. godinu je da se obezbijedi nastavak implementacije ključnih elemenata Strategije suzbijanja nasilnog ekstremizma 2016-2018. godine, u skladu s novim pravnim okvirom za strateško planiranje, čime se promoviše princip ekonomičnosti i racionalnog planiranja politika", saopšteno je.

Ovim planom je kako se pojašnjava definisano 8 operativnih ciljeva, odnosno 28 aktivnosti za realizaciju četiri strateška cilja: Adekvatno razumijevanje pokretača radikalizacije u cilju prevencije; Jačanje kapaciteta i uspostavljanje djelotvornih mehanizama koordinacije među odgovornim institucijama na nacionalnom i međunarodnom nivou; Sprovođenje aktivnosti kao odgovor na pokretače radikalizacije – suzbijanje radikalizma i nasilnog ekstremizma i Sprovođenje monitoringa i evaluacije u cilju eliminisanja posljedica nasilnog ekstremizma i terorizma i planiranja budućih aktivnosti.

Na sjednici Vlade donijeta je i Odluka o davanju šuma u državnoj svojini na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju, za 2019. godinu. 

"Ovim dokumentom se šume u državnoj svojini daju na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju, u skladu sa izvođačkim projektima u područnim jedinicama Pljevlja, Rožaje, Berane, Žabljak, Kolašin, Bijelo Polje, Petnjica, Andrijevica, Nikšić, Plužine, Šavnik, Mojkovac, Plav, Podgorica i Danilovgrad za 2019. godinu", saopšteno je.

Prodaja će se sprovesti u postupku javnog nadmetanja, putem Javnog poziva (tenderskom prodajom).

Takođe, Vlada je usvojila Informaciju o aktiviranju Državne garancije izdate u korist Evropske investicione banke (EIB), a za potrebe kreditnog aranžmana između EIB-a i Invest banke Montenegro AD Podgorica. 

"Prema izdatim garancijama Vlada je preuzela isplatu dospjelih potraživanja Evropske investicione banke prema Invest banci Montenegro AD u iznosu od 2.253.720,03 eura. Ministarstvo finansija će nakon isplate garantovane sume, bez odlaganja, obavijestiti Zaštitnika imovnisko-pravnih interesa Crne Gore i dostaviti potrebnu dokumentaciju, kako bi isplaćena suma bila prijavljena u stečajnu masu Invest banke Montenegro AD Podgorica u stečaju", saopšteno je.

U diskusiji, u kojoj je učestvovalo više članova Vlade, istaknuto je da Crna Gora bilježi snažan privredni rast, jedan od najvećih u Evropi, da se povećava stopa zaposlenosti i da brojni ekonomski parametri potvrđuju uspješnu ekonomsku politiku Vlade, da je finansijski sistem Crne Gore stabilan, te da ga događaji u dvije poslovne banke ne mogu ugroziti.

"Zahvaljujući uspješnoj ekonomskoj politici Vlada je kadra da i ove obaveze realizuje bez ikakve opasnosti po finansijski sistem države", saopštio je potpredsjednik Vlade Milutin Simović zaključujući ovu tačku dnevnog reda.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.