Peter Sijarto

Sijarto pozvao EU da ubrza pristupne procedure

"Crna Gora i Srbija zaslužuju da budu u EU prije 2025."

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto kaže da Srbija i Crna Gora zalužuju da budu članice EU mnogo prije 2025. godine i pozvao je EU da ubrza pristupne procedure za zemlje Zapadnog Balkana.

Šef mađarske diplomatije je dolazeći na neformalni sastanak ministara spoljnih poslova EU u Bukureštu poručio da je nezadovoljan brzinom procesa proširenja EU.

Sijarto smatra da zemlje Zapadnog Balkana moraju biti mnogo brže integrisane u EU nego što je to trenutno slučaj.

"I Srbija i Crna Gora zaslužuju da budu članice EU mnogo prije 2025 godine", poručio je Sijarto,prenosi Tanjug.

On je naveo da je od Evropske komisije tražio objašnjenje zašto je u procesu pristupanja potrebno toliko vremena i ocijenio da bi pristupne procedure trebalo da budu ubrzane. Prema njegovim riječima u pitanju je bezbjednosni i ekonomski interes EU.

"Nažalost zemlje Zapadne Evrope i Evropska komisija ne razumijju to na pravi način. Mi iz Centralne Evrope, Rumuni, Mađari, Poljaci, koji živimo u susjedstvu, to mnogo bolje razumijemo. Vjerovatno je u pitanju geografija", zaključio je Sijarto.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.