Haradinaj ne isključuje raspad vladajuće koalicije zbog taksi
Foto: Anadolija

Haradinaj ne isključuje raspad vladajuće koalicije zbog taksi

Ukoliko se nastave politička neslaganja, nije isključeno da će se vladajuća koalicija raspasti, izjavio je danas premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

Haradinaj je prilikom odavanja počasti kod biste narodnom heroju Zahiru Pajazitiju u centru Prištine, ponovio svoj stav da je odluka Vlade o uvođenju taksi od 100 posto na robu iz Srbije i BiH suverena odluka, kojom ne treba uslovljavati dijalog Srbije i Kosova. 

“Zaintresovani smo za postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom, za recipročno pravno-obavezujuće priznanje, bez cijene teritorije i bez cijene Zajednice. Nisam protiv dijaloga, jesam za sporazum, ali ne mogu se vratiti prije 17. februara 2008. godine”, kazao je Haradinaj. 

2019013123468853641225603Web

Foto: Anadolija

Na pitanje novinara da li će biti ukinute taksi, premijer je kazao da su takse suverena odluka Vlade Kosova, te da nema razloga miješati teme. 

“Mi ne uslovljavamo dijalog nekom odlikom Vlade Srbije. U prošlosti je bilo mnogo odluka Vlade Srbije i mi nikada nismo uslovljavali dijalog”, kazao je on. 

Haradinaj je rekao da su lideri partija vladajuće koalicije sinoć na sastanku razgovarali o svim izazovima koji su pred Kosovom. 

“Stvoreno je uvjerenje da su takse prepreka dijalogu, postoji to uvjerenje i traži se od nas da pružimo šansu dijalogu, traženo je od nas, od američkog ambasadora i od svih da se pruži šansa dijalogu. Moja želja jeste da se dijalog nastavi, ali ne razumijem zašto se povezuje nastavak dijaloga sa temom koja je kosovska. Ja kažem da se za stolom uklanja taksa, a ne taksa prije stola. Nema logike da se od Kosova traži nešto tako”, kazao je premijer Kosova i dodao da sveobuhvatni sporazum sa Srbijom može riješiti sve probleme i slobodnu trgovinu i druge teme. 

Obzirom da je predsjednik Demokratske partije Kosova i predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji zatražio da se takse ukinu kako bi se sačuvalo strateško partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama, prema riječima Haradinaja, u narednim nedjeljama i mjesecima sve je moguće. 

“Moja želja je da u subotu završimo obaveze od interesa za zemlju, dakle budžet, a ako se politička neslaganja nastave, mogu rezultirati i drugačijim razvojem, šta god to bilo”, istakao je Haradinaj. 

Inače, danas je američki ambasador Filip Kosnet održao sastanak sa najvišim kosovskim liderima, predsjednikom Hašimom Tačijem, premijerom Ramušem Haradinajem i predsjednikom Skupštine Kosova Kadrijom Veseljem. Sastanku su prisustvovali i lideri partija vladajuće koalicije Fatmir Limaj i Bedžet Pacoli.

Ambasador Kosnet je nakon sat vremena napustio sastanak, a predsjednik Tači je sa liderima koalicije nastavio sastanak koji je trajao još sat vremena. Nakon sastanka nije bilo izjava za medije. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.