Stoltenberg pozvao Rusiju da poštuje sporazum o raketama
Jens Stoltenberg, foto: EPA/EFE

Stoltenberg pozvao Rusiju da poštuje sporazum o raketama

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je danas Rusiju da poštuje sporazum o raketama srednjeg dometa iz vremena hladnog rata, navodeći da su ruske rakete nuklearno sposobne i da mogu da stignu do evropskih gradova.

Stoltenberg rekao je danas u Bukureštu, gdje prisustvuje neformalnom sastanku ministara odbrane EU zemalja, da Rusija krši taj sporazum i da je "razvila i rasporedila nove rakete srednjeg dometa", koje se "teško detektuju i mobilne su".

Prema sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine između SAD i Sovjetskog Saveza, zabranjena je proizvodnja, testiranje i raspoređivanje krstarećih i balističkih raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Pentagon smatra da novi ruski raketni sistem 9M729 potpada pod taj sporazum, a Moskva tvrdi da ta raketa ima domet manji od 500 kilometara.

SAD su navele da će početi šestomjesečni proces napuštanja sporazuma INF od 2. februara, zbog, po njihovoj ocjeni, ruskog kršenja tog sporazuma.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini rekla je danas da je Evropa imala ogromnu korist od INF sporazuma iako ni jedna EU država nije u njemu.

"Mi nastavljamo da se nadamo da postoji način da se održi taj sporazum i u potpunosti primijeni. I te dvije stvari treba da idu zajedno", rekla je Mogerini prije početka neformalnog sastanaka ministara odbrane EU u Bukureštu, prenijela je njena pres služba.

Ona je rekla da će EU nastaviti o tome da razgovara s generalnim sekretarom Stoltenbergom.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.