Narednih dana nestabilno vrijeme: Kiša, snijeg, grmljavina, vjetar
ilustracija

Micev kaže da padavine mogu uzrokovati i probleme ponegdje

Narednih dana nestabilno vrijeme: Kiša, snijeg, grmljavina, vjetar

U narednih nekoliko dana u Crnoj Gori se očekuje nestabilno vrijeme, sa jakom kišom, grmljavinom, južnim vjetrom i količinom padavina koja u određenim djelovima zemlje mogu uzrokovati kratkotrajne probleme.

To je u Jutarnjem programu Radio-televizije Crne Gore (RTCG) najavio meteorolog Branko Micev, koji je saopštio da se već tokom današnjeg dana očekuje novo naoblačenje, te pojavu kiše u južnim, i snijega u planinskim krajevima zemlje.

Već sjutra nas, kako je rekao, očekuje nestabilno vrijeme, sa kišom, pljuskovima i grmljavinom na jugu, te snijegom na sjeveru, koji će dovesti do povećanja sniježnog pokrivača.

Micev je saopštio i da je na Žabljaku jutros bilo 90 cm bijelog pokrivača, dok je temperatura bila -10. 

"Za četvrtak, petak i subotu biće jako nestabilno, naročito u petak, sa obilnom kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz jak južni vjetar. Dakle, do nedjelje oblačno, sa učestalom kišom, a obilnije padavine biće u petak i subotu uz jak južnog vjetra", kazao je Micev.

On kaže da će južni vjetar dovesti i do porasta tempoerature vazduha, usljed priliva toplog vazduha, pa će kiše biti i na sjeveru.

"U centralnim i južnim oblastima Crne Gore, u pravcu BiH i Dalmacije, očekuju se obilne padavine, koje će prelaziti 100 litara po kvadratnom metru i u tom regionu mogući su kratkotrajni probemi", kazao je Micev, navodeći da su ovo uobičajene situacije za ovo doba godine.

Micev je rekao i da su u Zavodu za hidrometeorologiju uradili analizu za prvu polovinu januara ove godine, kada je zabilježen deficit padavina, što je posljedica stabilnih meteoroloških uslova.

Sve to, kako je pojasnio, vodi u pojavu mraznih i ledenih dana, pa je tako na području Podgorice u prvoj polovini januara bilo 10 mraznih dana, iako je prosjek za taj period četiri do pet.

Kada je u pitanju broj ledenih, kad je temperatura 24 sata sata ispod nule, na području Žabljaka ih prosječno u prvoj polovini januara bude šest, dok je ove godine čak 14 od 15 dana januara bilo ledeno.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.