Tirana ne pomaže Skoplju u istrazi o Gruevskom
Nikola Gruevski

Tirana ne pomaže Skoplju u istrazi o Gruevskom

Makedonsko tužilaštvo nije dobilo snimke bezbjednosnih kamera sa graničnih prelaza u Albaniji, na osnovu kojih je trebalo da se utvrdi kako je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski ušao i napustio teritoriju Albanije.

Državni tužilac Makedonije Ljubomir Joveski je saopštio da albanske bezbjednosne službe, za razliku od Crne Gore, nisu postupili po zahtjevu za međunarodnu pravnu pomoć.

U obrazloženju bilo je navedeno da sistem bezbjednosnih kamera na albanskim graničnim prelazima automatski briše materijal kako bi se napravio prostor za nova snimanja.

Joveski, takođe, nije saopštio da li su nabavljeni konkretni snimci kretanja Gruevskog kroz Makedoniju, da na taj način ne bi, kako on navodi, uticao na predistražni postupak.

Bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski je 8. novembra prošle godine napustio zemlju i do sada još nije utvrđeno da li je to uradio na nekom od graničnih prelaza ili je u Albaniju ušao ilegalno.

On se, kasnije javio iz Budimpešte, ističući da je morao da ode iz Makedonije jer je tamo bio životno ugrožen.

Gruevski je trebao da se javi u skopski zatvor "Šutka" na izdržavanje zatvorske kazne od dvije godine, zbog zloupotrebe službenog položaja tokom nabavke vladinog blindiranog "mercedesa" u vrijednosti od 600. 000 uvra.

Mađarske vlasti su Gruevskom pružile politički azil i saopštile da ga neće izručiti vlastima u Skoplju, i pored zahtjeva za ekstradiciju koji je poslalo makedonsko Ministarstvo pravde.

Iz makedonskog MUP-a i dalje ne izlaze sa zvaničnim saopštenjem o tome kako je bivši premijer uspio neprimijećeno da napusti Makedoniju i ko će zbog toga snositi odgovornost.

Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.