Samoubistva na kruzerima sve češća: Samo par dana prije nestanka Pljevljaka upućen apel za pomoć
Foto:Screenshot

Samoubistva na kruzerima sve češća: Samo par dana prije nestanka Pljevljaka upućen apel za pomoć

Samo tri dana prije novog tragičnog događaja, kada je 24. januara 2019. godine u 2 sata ujutro nestao u moru Pljevljak Enis Mahić, koji je radio za američku kompaniju "Royal Caribbean" sa sjedištem u Majamiju, na kruzeru "Majesty of the seas" objavljen je na web stranici "The Crew Bar" članak "The crew need your help" u kome se poziva za pomoć, kako bi se osiguralo, da članovi posade, koji služe iz godine u godinu, imaju i opciju da ne završe u narednom članku o samoubistvu posade broda.

 Apeli za pomoć nijesu pomogli ovom mladom čovjeku.  Tekst je prenio PV Informer kako bi, navode, nadležni državni organi, domaće i međunarodne nevladine organizacije, učinile više kako bi pomogli mladim ljudima koji služe na kruzerima daleko od svoje države.

THE CREV NEED YOUR HELP... (POSADI JE POTREBNA VAŠA POMOĆ)            

"Kao što je gore navedeno, posadi je potrebna vaša pomoć. Čekali smo neko vrijeme da objavimo ovaj članak iz poštovanja prema porodicama članova posade. ALI nešto se mora uraditi. Ako ste česti na krstarenjima i pratite sve vijesti o krstarenjima, možda ste vidjeli nekoliko šokantnih članaka tokom 2018. godine, a posebno krajem 2018. godine u vezi sa članovima posade koji su počinili samoubistvo. To je problem i ništa se ne radi na tome. Svi znamo kako izgleda depresija, to je osoba koja se uvijek osmjehuje, to je uvijek "srećna" osoba koja zna da ne treba da spominje sve zbog čega će izgubiti posao, to je "maska" depresije. Za 8 sedmica 2018. godine, gotovo puna ruka članova posade počinila je samoubistvo. Neke od njih, mi ovdje u "The Crew Baru", lično smo znali (jer smo nekada radili na brodovima, ne zaboravite). Veliko pitanje: Šta radi kompanija "Cruise Line" kako bi se spriječilo da se ovo nastavi? Pa, do sada, NIŠTA. Krivica je samo na članu posade i kompanijama Cruise Line koje samo nastavljaju da ulažu milijarde dolara u svoje nove brodove, marketing itd.i  imati evidenciju o samoubistvima. Nekoliko članaka spominje i postavlja pitanje: Zašto na brodu nema psihologa? Članovi posade su udaljeni od svojih porodica duže vrijeme i rade 10+ sati dnevno, 7 dana u nedelji, bez slobodnih dana za cijeli ugovor. Povrh svega, oni doživljavaju dodatni stres kako bi svoje ciljeve, $$$ i ocjene gostiju upodobili, u uslovima gdje ih većina gostiju tretira s nepoštovanjem i sve to kako bi se osiguralo da još uvijek imaju posao na kraju dana", navodi se u članku.

kruzer1

ilustracija

Kako dalje piše da sve "Cruise Line" kompanije registruju svoje brodove u različitim zemljama i da im ovo omogućava  da slijede drugačiji skup pravila (rade više sati, manje slobodnog vremena).

Navodeći da pravila koja su potpuno drugačija od pravila i propisa SAD i koja mogu prouzrokovati milione dolara po tužbama.

"Iako će većina brodova ući u američke luke kao svoje matične luke, a većina krstarenja iz SAD-a ... I to je teško reći i vjerovati… Članovi posade su samo broj za "Cruise Line" preduzeća! Oni se postaraju da znate, da možete biti zamijenjeni za kratko vrijeme! Novac je ime igre, što je stvarno tužno! Kako možete pomoći članovima posade? Jednostavno, podijelite ovaj članak na društvenim medijima. Osmislili smo majicu i zamolićemo vas da je kupite i nosite na vašem sledećem krstarenju/svim vašim krstarenjima. Pomozite nam da pokrenemo pokret #supportcruiseshipcrew razgovarajući o tome. Neka kompanije "Cruise Line" znaju da moraju nešto učiniti, a ne sjutra, SADA! Potrebna nam je vaša pomoć kako bi se osiguralo da članovi posade koji vam služe iz godine u godinu, imaju opciju i ne završe u narednom članku o samoubistvu posade broda! Ovog puta ćemo vam se zahvaliti !!! Do sledećeg puta ... Dobrodošli ste", ističe se u članku.
 
Organizacija "The Crew Bar" uputila je izraze saučešća porodici Mahić i dala neke svoje komentare i sugestije povodom tragičnog slučaja. 

"Prije svega, naše najdublje i najiskrenije saučešće iz cijele porodice "The Crew Bar". Kada član posade ode preko broda kompanija "Cruise Line" će se pobrinuti da sve ostane što je moguće povjerljivije. Iako zbog društvenih medija ovih dana, nije tako lako "sakriti" stvari kako je nekad bilo. Kako su obaviješteni USGC, oni će morati da predaju situaciju vlastima, koje će onda obaviti punu istragu. Svi brodovi imaju kamere na otvorenim palubama, kao i u ključnim područjima kao što je paluba za pristajanje, ukoliko neko ima pristup i prelazi u ne-gostujućem području. Prva odluka broda biće da je to bio pokušaj samoubistva. Oni neće objaviti nikakve detalje, iz pravnih razloga. Oni će ipak izdati izjavu porodici, koja će biti samo njihova saučešće. Stvari na koje će se gledati će biti da vide šta je član posade radio prije nego što je član posade otišao preko broda. Pošto se to desilo oko dva ujutru, vidjeće da li je taj član posade otišao u posadu, da li je kupio alkohol u proteklim danima itd. Svi snimci se ne moraju predati vlastima jer je brod najverovatnije registrovan u nekoj drugoj zemlji kao što je Malta ili Bahami itd. Da biste dobili više informacija, biće gotovo nemoguće, budući da će svi članovi posade biti upozoreni da ne kontaktiraju nikoga ili da objavljuju bilo šta na društvenim medijima. Kompanija će pratiti svaki post od članova posade na brodu. Ako bilo koji član posade "oslobodi" bilo koju informaciju ili pošalje nešto, izgubiće svoj posao, bez ikakvog objašnjenja. Ići direktno do izvora, same kompanije, ali sa advokatom. Trebali biste zatražiti bilo kakve informacije, snimke, izvještaje koje imaju. Članovima porodice oni su u obavezi da saopšte informacije ali samo kada je to zakonski zatraženo. Tražite informacije direktno od direktora RCI-ja i predsjednika Richarda Faina. On je nad svim brendovima koji uključuju RCCL, Celebrity, Azamaru itd. [email protected]. Ako dobijemo bilo kakve dodatne informacije, mi ćemo biti u kontaktu. Još jednom, prihvatite naše iskreno saučešće. Naše misli i molitve se odnose na vašu porodicu", navodi se u pismu saučešća Organizacije "The Crew Bar" porodici Mahić.

PV Informer je od Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore zatražio zvaničnu informaciju o ovom tragičnom slučaju, kao i nove informacije od ambasade Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama jer se tragični dogadjaj dogodio na 37 milja od obale Floride. To iz razloga što porodica Mahić nije dobila nikakvu zvaničnu objavu od nadležnih državnih organa. Jedinu informaciju su dobili od kapetana broda kruzera koji ih je obavjestio o tragičnom slučaju i saopštio da nije vođena policijska istraga na brodu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.