Tužilac u Venecueli traži pokretanje istrage protiv Guaida
Huan Guaido, foto: Tanjug/AP

Tužilac u Venecueli traži pokretanje istrage protiv Guaida

Državni tužilac Venecuele Tarek Vilijam Sab izjavio je da je od Vrhovnog suda pravde zatražio da se lideru opozicije koji se proglasio privremenim predsjednikom Venecuele Huanu Guaidu zabrani da putuje van zemlje.

Istakao je da je od Vrhovnog suda zatraženo i da se Guaidu zamrzne imovina i bankovni računi, javlja Anadolija.

Naglasio je da je lider opozicije narušio javni red i mir te izazvao nasilje u zemlji.

"Tražili smo da budu poduzete mjere predostrožnosti protiv Huana Guaida koji je predvodio aktivnosti protivne Ustavu Venecuele", rekao je Sab novinarima.

Dodao je kako se protiv Guaida vodi i istraga.

Venecuela je poprište masovnih protesta koje predvodi opozicija koja ima većinu u Parlamentu te zemlje. 

Američki predsjednik Donald Trump podržao je venecuelansku opoziciju i njenog lidera Huana Guaida koji se 23. januara proglasio privremenim šefom države. 

Uz SAD, opoziciju Venecuele u preuzimanju vlasti podržali su i Izrael, Brazil, Argentina, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, Gvatemala, Panama i Paragvaj.

S druge strane, Turska, Iran, Rusija, Kina, Bolivija, Meksiko, Kuba i još neke zemlje i dalje priznaju legitimitet i podržavaju vlast Madura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.