Slika sa Raminim potpisom košta 30.000 eura: U berlinskoj galeriji izložba radova premijera Albanije (FOTO)
Edi Rama

Slika sa Raminim potpisom košta 30.000 eura: U berlinskoj galeriji izložba radova premijera Albanije (FOTO)

U jednoj berlinskoj galeriji u toku je izložba radova premijera Albanije Edija Rame.

Premijer Albanije (54) slika na dokumentima i papirima koje koristi u svakodnevnom životu. Često te crteže zatim štampa kao tapete i prodaje ih čak i za 30.000 eura.

Izložba pod nazivom "Radovi" otvorena je u berlinskoj galeriji "Carlier i Gebauer" i trajaće do 9. marta 2019.

U intervjuu za Dojče Vele, Rama navodi da crteži nemaju nikakve veze sa politikom.

"Jednostavno crtam. Crtam tokom sastanka, crtam tokom telefonskih razgovora, u pauzama. To je veoma prirodan proces. Ruka prati oko i oko prati ruku, dok je fokus na diskusiji, na radu, na odlukama koje treba donijeti, pitanjima koje treba riješiti" - rekao je Rama.

Neke od slika našle su se i na pismu koje je Rama uputio njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i predsjedniku Albanije Iljiru Meti. Veze između slike i samog pisma, kaže da nema.

Mediji u Njemačkoj ga opisuju upravo kao sipmatizera kancelarke, a na pitanje da li je u nečemu razočaran kada je u pitanju njena politika prema Balkanu, Rama kaže da apsolutno nema razloga da bude razočaran.

"Ona je istinski prijatelj svih naroda u Regionu, vizionar jedne krajnje jasne budućnosti. I, iznad svega, ona je fantastičan primjer lidera, hrabra baklja naše ideje" - rekao je Rama.

A na to što se čini da se Albanija približava SAD, koje trenutno vrše pritisak po pitanju Kosova, Rama kaže da su SAD posvećene i podržavaju Kosovo.

"Ono ne bi moglo biti oslobođeno stiska Beograda i ne bi moglo biti nezavisna država kakva je danas bez Sjedinjenih Američkih Država. SAD takođe iz pozadine pružaju ogromnu podršku razvoju demokratije u Albaniji i od prvog dana jasno je izražena želja Albanije za strateškim partnerstvu sa Sjedinjenim Državama, bez obzira na to ko je u vladi, ljevica i desnica", naveo je Rama za Dojče Vele.

Od njemačke vlade, međutim, u narednim mjesecima ne očekuje ništa posebno, jer je njemačka vlada oduvijek činila prave stvari u svijetu i u regionu.

"To je veoma ozbiljna vlada, jedne veoma ozbiljne zemlje, prijateljske zemlje koja je veoma prisutna u Albaniji kroz programe podrške i koja veoma mnogo ulaže u demokratizaciju i evropske integracije regiona, uključujući tu i Albaniju" - rekao je on.

Kako dodaje, kada je u pitanju odnos Beograda i Prištine, dijalog je neophodan i trebalo bi ga okončati. Kaže da podržava svaki sporazum koji ima nedvosmislenu podršku SAD i EU.

A kako vidi budućnost Albanaca u Sjevernoj Makedoniji nakon postignut Prespanskog sporazuma Rama dodaje,"Verujem da je to bio apsolutno važan istorijski korak. Bilo je potrebno mnogo vremena, bilo je zastoja, sukoba i prepreka, i bilo je potrebno hrabro vođstvo da se postigne sporazum koji, na kraju, oslobađa region od velike krize i otvara perspektive svim narodima koji su uključeni u taj proces, i Makedoncima i Albancima".

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.