Tači pisao Trampu: Spremni smo na potrebne kompromise sa Srbijom
Hašim Tači

Tači pisao Trampu: Spremni smo na potrebne kompromise sa Srbijom

Predsjednik Kosova Hašim Tači poručio je predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu da je spreman za kompromise sa Srbijom u cilju postizanja pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa.

U pismu, koja objavljuje koha.net kosovski predsjednik odgovara na pismo američkog predsjednika iz decembra prošle godine i obavezuje se da će izvršiti svoje obaveze i apelovati kod građana Kosova da govore jednim glasom tokom razgovora, u miru i da se uzdrže od djelovanja koje bi učinilo teško mogućim postizanje sporazuma.

U pismu Tači ističe da je spreman i voljan da na potrebne kompromise kako bi se postigao sveobuhvatan i balansiran sporazum koji bi obuhvatio sva otvorena pitanja i okončao vjekovni sukob sa Srbijom.

"Postignuti sporazum ne bi bio privremeni mir ili zamrznuti sukob. Mi se trudimo da izadjemo iz ovog kruga i postignemo stalni sporazum kojim će obije strane priznati jedna drugu i da se odreknemo sukoba i da se Kosovo učlani u UN" kaže se u pismu predsjednika Tačija.

Kosovski predsjednik ističe da postizanje takvog sporazum zahtijeva maksimalno angažovanje obiju strana.

U pismu američkom predsjedniku Tači je naveo da se raduje tijesnoj saardnji sa predsjednikom Trampom i mnogim prijateljima u SAD u razvoju ove diplomatske inicijative.

"I kako ste širokogrudo sugerisali nema boljeg načina na koji bismo proslavili naš uspjeh nego da pratimo vaše liderstvo i da vam se pridružimo u Bijeloj kući, gdje se mir i istorija stvaraju zajedno", navodi se u pismu Tačija.

Tači je pozvao američkog predsjednika da posjeti Kosovo, "da se susretne sa najameričkijim narodom i Amerikancima koji služe na Kosovu i da bude svjedok zajedničkog uspjeha u izgradnji multietničkog Kosova opredijeljenog za mir, slobodu i pravdu".

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.