Turbulentan život Ane Okse (VIDEO)
Ana Oksa

Turbulentan život Ane Okse (VIDEO)

Jedna od najvećih italijanskih muzičkih diva Ana Oksa rođena je 1961. u Bariju. S obzirom na to da korijene vuče iz Albanije, svoje ime i prezime Ilirijana Hokša prilagodila je sceni, ali i italijanskom jeziku.

Ana je muzikom počela da se bavi kao vrlo mlada. Prvi nastup je imala već s 15 godina kada je otpjevala pjesmu Fiorelin del Prato. Bila je neobuzdana, mlada, provokativna i intrigantna, ali prije svega drugačija. Zbog unikatnog, moćnog vokala i emocija koje unosi u svoje interpretacije, prozvali su je "glas i srce". 

"Oduvijek sam željela da budem pjevačica, a moji snovi su vrlo brzo postali stvarnost. Kao 14-godišnjakinja sam počela da nastupam u jednom baru u svom rodnom gradu Bariju, uz klavirsku pratnju maestra Sabina Skijanelija i ubrzo snimila prvi singl. Tako da za mene nije bilo dileme čime ću se u životu baviti", izjavila je jednom prilikom. 

Tokom karijere, zbog svojih erotično stilizovanih nastupa i zavidnih glasovnih potencijala postala je svojevrsno zaštitno lice najprestižnijeg italijanskog festivala Sanremo. Dvije godine nakon prvog pojavljivanja u medijima, Ana je na Sanremu kao mlada pjevačica koja obećava osvojila drugu nagradu s pjesmom Una Emozione da Poco. Od tada nije prestala da niže hitove, a Sanremo je postao nezamisliv bez nje.

Svoju popularnost dodatno je podigla 1988. godine vodeći najpopularniji nacionalni televizijski šou Fantastiko, gde je pokazala i zavidne glumačke i imitatorske talente. 

1989. osvojila je prvo mjesto pjesmom Ti Lascerò, a te godine je s numerom Avrei voluto osvojila 56 bodova i završila na 9. mestu na Evroviziji predstavljajući Italiju.

1990. Ana je otpjevala pesmu Dona kon te koja je postala jedna od njenih najpoznatijih hitova.

Deset godina kasnije Ana Oksa je ponovo pobjedila na Sanremu s pjesmom Senza pieta'. Zapažena je ostala i njena pjesma E' Tutto un atimo, koja je toliko zahtjevna za pjevanje, da su se samo rijetki usudili da je obrade.

Ana se na Sanremu pojavila i 2013. s pjesmom La Mia Anima D'uomo. Uz svoj moćni glas, uvijek se isticala i svojim ekstravagantnim izgledom. Svaki njen nastup pratio je i novi imidž koji su mnogi kopirali. Početak 2000-ih Oksi je donio i privatni i profesionalni preobražaj. Albumom L'eterno movimento okrenula se etno melosu, posebno onom njenih albanskih korjena.

Široj javnosti nije zanimljiva samo zbog fascinantne karijere, nego i zbog burnog privatnog života. Nakon prvog muža Franka Cijanija, udala se za Đanija Belena, bubnjara rok grupe Nju Trols s kojim je dobila dvoje djece - ćerku Frančesku i sina Kvazima.

Drugi razvod je bio prilično buran, a najveće zanimanje izazvao je njen treći brak s milijarderom Bekšetom Pacolijem, kontroverznim preduzetnikom porijeklom s Kosova, koji je propao, kako je on izjavio - zbog Anine posesivnosti i ljubomore.

Četvrto "da" je rekla svom 22 godine mlađem teljohranitelju Marku Sansonetiju, ali su se razišli 2009. godine.

Izvor: B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.