Njemačka: Deportovan državljanin BiH zbog terorizma
Foto: Ilustracija

Njemačka: Deportovan državljanin BiH zbog terorizma

Njemačke vlasti protjerale su u BiH državljanina te zemlje Izudina Jakupovića, koji je u Njemačkoj osuđen na tri godine zatvora zbog povezanosti sa terorizmom, saopštila je Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Portparol SIPA Luka Miladinović rekao je lokalnim medijima u BiH da je Jakupović (36), inače porijeklom iz Tuzle, saslušan po dolasku i da je pušten na slobodu jer za sada ne postoji razlog da mu se odredi pritvor.

Hina primjećuje da nije precizirano da li će Jakupović biti pod mjerama nadzora.

Njemu je, uz mjere deportacije nakon odslužene dve trećine zatvorske kazne, izrečena i zabrana ulaska u Njemačku.

Jakupović je u Njemačkoj osuđen nakon što je utvrđeno da je pod izgovorom prikupljanja humanitarne pomoći pribavljao novac i vozila koja su isporučena terorističkoj grupi "Džunud el Šam" (vojnici Sirije) .

Prethodno je studirao na katarskom univerzitetu "Al-Azhar". 

Jakupović je godinama živio u Štutgartu, gde je bio propovjednik radikalnog islama, a u džamijama je prikupljao novac pod izgovorom da je riječ o humanitarnoj pomoći za sirijski narod.

Izvor: Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.