Nakon konzumacije energetskih napitaka mentalne i fizičke sposobnosti su SPORIJE!
ilustracija

Njemačka udruženja pedijatara mladim ljudima poručila

Nakon konzumacije energetskih napitaka mentalne i fizičke sposobnosti su SPORIJE!

Njemačka udruženja pedijatara mladim ljudima poručuje da ih energetski napici neće pokrenuti da budu produktivniji. Naprotiv, njihove mentalne i fizičke sposobnosti nakon konzumacije takvih pića su lošije.

Energetski napici su bezalkoholna pića koja, kako ih reklamiraju proizvođači, trenutno povećavaju nivo energije u organizmu.

Prema nekim istraživanjima, ta pića na kratko vrijeme uspijevaju da povećaju mentalne i kognitivne sposobnosti, budnost i fizičku izdržljivost, ali treba napomenuti da se energija u energetskom napitku ne oslobađa kao rezultat sagorijevanja kalorija, već zbog stimulansa i vitamina koje sadrži.

Da bi se mentalne i fizičke sposobnosti pojedinca poboljšale, arterije se moraju proširiti kako bi više krvi stiglo do mozga, srca i mišića. Energetski napici, naprotiv, na arterije djeluju tako da se one sužavaju.

Ne treba zaboraviti da takva pića sadrže tri puta više kofeina nego Koka-kola, a dvije do tri limenke dnevno mogu uzrokovati srčanu aritmiju, nesanicu, mučninu, nervozu, dehidraciju i bol u želucu.

Jedan od češćih razloga odlaska tinejdžera u hitnu pomoć u SAD su nuspojave zbog uzimanja energetskih napitaka.

Premda se na početku zbog povećanog dotoka krvi u mozak osoba osjeća vedrije i snažnije, takvo ih "osvježenje" kasnije košta jer dolazi do još većeg umora, apatije i nesanice.

Istovremeno djeluju na način da organizam proizvodi više hormona koji regulišu nivo stresa, što znači da se pritom povećavaju krvni pritisak i broj otkucaja srca.

Osim ovih kratkoročnih efekata, energetska pića dugoročno doprinose razvoju gojaznosti i dijabetesa jer sadrže visok nivo šećera.

Mladi bi stoga trebali da izbjegavaju njihovo konzumiranje i naročito da izbjegavaju ispijanje više limenki energetskih pića svakodnevno.

Tinejdžeri koji pate od manjih problema u procesu rasta, imaju problema s cirkulacijom ili uzimaju lijekove za liječenje ADHD poremećaja, trebali bi biti posebno oprezni kada je posredi ispijanje energetskih pića, upozoravaju njemački ljekari.

HINA/N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.