Dobrovoljcima izlazak iz kasarne samo uz odobrenje komandanta
ilustracija

Izlasci mogu biti redovni, vanredni i službeni

Dobrovoljcima izlazak iz kasarne samo uz odobrenje komandanta

Vojnici koji budu dobrovoljno služili vojni rok, moći će da za vrijeme obuke izađu van kruga kasarne samo po odobrenju ili naređenju komandanta jedinice Vojske u kojoj se sprovodi služenje vojnog roka, navodi se u Pravilniku o dobrovoljnom služenju vojnog roka koje je objavilo Ministarstvo odbrane.

Izlasci van kruga kasarne mogu biti redovni, vanredni i službeni, navodi se u dokumentu, piše Pobjeda.

“Redovni izlazak može se odobriti subotom, nedjeljom, na dan državnih, vjerskih i vojnih praznika i jednim radnim danom u sedmici. Vanredni izlazak može se odobriti u slučaju posjete člana uže porodice i kao nagrada. Službeni izlazak je izlazak van kruga kasarne radi vršenja obuke”, piše u Pravilniku.

Redovni i vanredni izlazak van kruga kasarne odobrava se, kako navode u Ministarstvu, poslije završetka dnevne obuke i može trajati najduže do 23 časa.

U praviliku se ističe i da vojnici na obuci imaju pravo na posjete i to radnim danima u periodu od 15 do 17 časova, a neradnim danima i praznicima u periodu od 13 do 19 časova. Vojnici na obuci imaju pravo na vikend odsustvo.

“Vikend odsustvo se, po pravilu, koristi jednom mjesečno, u skladu sa planom koji izrađuje komandant jedinice Vojske u kojoj se sprovodi služenje vojnog roka. Vikend odsustvo počinje u petak u 15 časova, a završava se u nedjelju u 23 časa i može se spojiti sa državnim ili vjerskim praznicima”, piše u pravilniku.

U članu 20 ovog pravilnika navodi se da služenje vojnog roka može prestati vojniku prije vremena ukoliko se utvrdi da nije zdravstveno ili psihološki sposoban za službu u vojsci, ako mu je izrečena disciplinska kazna, odnosno dvije disciplinske mjere, ako je dva dana neopravdano odsustvovao iz jedinice vojske u kojoj se sprovodi služenje vojnog roka ili ako je protiv njega pokrenut krivični postupak za krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, kao i na lični zahtjev.

U slučaju prestanka služenja vojnog roka zbog razloga iz stava 1 al. 2 do 5 ovog člana vojnik na obuci obavezan je da nadoknadi Ministarstvu troškove služenja vojnog roka, navodi se u dokumentu. Ministarstvo odbrane raspisalo je prošle nedjelje javni oglas za izbor 50 osoba za dobrovoljno služenje vojnog roka u trajanju od tri mjeseca u Vojsci Crne Gore, u Centru za obuku Danilovgradu.

Kandidat treba da je crnogorski državljanin i da nema državljanstvo druge države, da nije mlađi od 18, niti stariji od 25 godina, da je zdravstveno i psihološki sposoban za službu u Vojsci.

Uslov je da kandidat nije osuđivan na bezuslovnu kaznu zatvora, da se protiv njega ne vodi krivični postupak za krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti i da ne postoje bezbjednosne smetnje za prijem u službu u vojsci.

Ministarstvo odbrane će organizovati provjeru zdravstvene, fizičke i psihološke sposobnosti za službu u Vojsci Crne Gore, bezbjednosnu provjeru i intervju, navodi se u javnom oglasu. Ministarstvo odbrane sa licem koje je izabrano zaključiće ugovor o dobrovoljnom služenju vojnog roka.

Ranije je najavljeno da bi vojnička plata tokom trajanja dobrovoljnog služenja vojnog roka trebalo da bude između 250 i 300 eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.