Merkel primila Fulbrajtovu nagradu za međunarodno razumijevanje: Zajedno stati na put nacionalizmu i populizmu
Foto: AA

Merkel primila Fulbrajtovu nagradu za međunarodno razumijevanje: Zajedno stati na put nacionalizmu i populizmu

Njemačka kancelarka Angela Merkel primila je Fulbrajtovu nagradu za međunarodno razumijevanje, a tom prilikom je istakla potrebu za međunarodnom saradnjom u borbi protiv porasta nacionalizma i populizma.

Nagrada, koja je nazvana po bivšem američkom senatoru J. Vilijamu Fulbrajtu, dodjeljuje se osobama koje su na "poseban način doprinijele unaprjeđenju mira kroz veće razumijevanje među narodima, kulturama i nacijama“.

Kao primjer je navela ulogu SAD-a posle Drugog svjetskog rata u pružanju pomoći u uspostavljanju slobodne i demokratske Njemačke i Zapadne Evrope, prenosi AP.

Kancelarka je upozorila da su u svijetu populizam i nacionalizam u porastu i da se treba odlučno suprotstaviti takvom načinu razmišljanja.

"Moramo se sjetiti zašto su Ujedinjene nacije osnovane na prvom mjestu, kao i NATO, Svjetska trgovinska organizacija i druge međunarodne institucije - zbog pouka koje smo izvukli iz strahota Drugog svjetskog rata i pretjeranog nacionalizma", istakla je kancelarka.

Naglasila je i da transatlantsko partnerstvo počiva na zajedničkim vrijednostima, te da to pruža osnovu za savladavanje bilo kakvih problema.

"Uprkos svim poteškoćama koje postoje, jer postoje u bilo kakvoj vrsti partnerstva... moramo da razgovaramo jedni s drugima, da se sastajemo i komuniciramo", rekla je kancelarka.

Kako je navela, politika kojom se rukovodi podrazumijeva da "rad za zajedničku dobrobit ima pozitivan efekat na nacionalnu dobrobit".

"Patriotizam za mene uvijek znači misliti na svoje nacionalne interese, ali zajedno sa interesima drugih. I zato se nikada neću umoriti od zalaganja za snagu multilateralnog globalnog poretka zasnovanog na pravilima i vrijednostima", istakla je Merkelova.

Merkelova je primila nagradu Fulbrajtove asocijacije sa sjedištem u Vašingtonu na ceremoniji u Berlinu, inače prvoj dodjeli ove nagrade izvan SAD-a.

Fulbrajtova asocijacija je saopštila da je Angeli Merkel dodijelila nagradu za izuzetno liderstvo i snažnu posvećenost međusobnom razumijevanju, međunarodnoj saradnji i miru.

Među dosadašnje dobitnike ove nagrade spadaju Nelson Mandela, Džimi Karter i Bil i Melinda Gates.

Anadolija

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.