Saudijska Arabija potpisala poslovne ugovore u vrijednosti 50 milijardi dolara
Foto: Rojters

Saudijska Arabija potpisala poslovne ugovore u vrijednosti 50 milijardi dolara

Saudijska Arabije, privredno najjača zemlja u arapskom svijetu, saopštila je danas da pokreće ambiciozni program od oko 427 milijardi dolara investicija u sektore industrije i infrastrukture kako bi smanjila svoju zavisnost od nafte.

Vlasti su najavile da su potpisale 37 ugovora ukupne vrijednosti od 55 milijardi dolara sa stranim i lokalnim investitorima.

Program, najavljen na ceremoniji u Rijadu u prisustvu princa prijestolonasljednika Muhameda bin Salmana, dio je ekonomskog plana "Vizija 2030" namjenjenog diversifikaciji privrede u Saudijskoj Arabiji koja često zavisi od variranja cijena nafte na tržištu.

Saudijske vlasti su ranije najavile ogromne projekte vrijedne nekoliko stotina milijardi dolara, ali neki projekti još nijesu počeli da se ostvaruju. Među njima je najavljena djelimična privatizacija naftnog giganta Aramko (Aramco) koja je nekoliko puta odgađana.

Saudijski ministar energetike Halid al Falih izjvio je da će investicije biti sprovedene u okviru nacionalnog programa razvoja u oblasti industrije, rudarstva, energetike i logistike.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.