Palestinski premijer ponudio ostavku predsjedniku Abasu
Rami Hamdala, foto: Rojters

Palestinski premijer ponudio ostavku predsjedniku Abasu

Palestinski premijer Rami Hamdala ponudio predsjedniku Mahmudu Abasu ostavku svoje vlade u trenutku kada Abas pokušava da formira novu koaliciju.

Abas je juče imenovao četvoročlani odbor iz svog pokreta Fatah da se konsultuje s političkim frakcijama o formiranju nove vlade, rekli su palestinski zvaničnici.

Zvanična novinska agencija Vafa javila je juče da je Fatah odlučio da formira političku vladu da zamijeni aktuelnu tehnokratsku vladu premijera Ramija Hamdale. 

Hamdalina vlada formirana je 2013. posle dogovora o podjeli vlasti s rivalskim Hamasom, koji kontroliše Pojas gaze. Ta vlada nije mogla da preuzme svoje pune dužnosti zbog velikih sporova s Hamasom. 

Analitičari smatraju da su Abasovi napori u velikoj mjeri dodatni način da se izoluju njegovi islamistički rivali Hamasa. 

Hamdala stavlja svoju vladu na raspolaganje predsjedniku Mahmudu Abasu, rekao je portparol vlade u saopštenju. 

Hamdala je već u junu 2015. ponudio ostavku svoje vlade ali ona nije realizovana. 

Hamas je preuzeo vlast u Gazi 2007. godine po cijenu takoreći građanskog rata s Abasovim Fatahom koji je vodeći u Palestinskoj upravi. 

Palestinske podjele smatraju se jednim od prepreka rješenju izraelsko-palestinskog sukoba i problema s kojima se suočava Pojas Gaze - ratovi, izraelska i egipatska blokada. 

Svi napori da se okonča decenija teških neslaganja su propali, i napetosti između Hamasa i Fatahsu i dalje velike.

Centralni komitet Fataha sinoć je predložio formiranje nove vlade sastavljene od članova Palestinske oslobodilačke organizacije, međunarodno priznatog tijela kao predstavnika Palestinsaca na teritorijama i u dijaspori. Hamas nije dio PLO-a.

Beta/AFP

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.