Iz klanica u Poljskoj bolesne krave izvoze po Evropi: Strugali trulež i
Screenshot/youtube

Na mesu označeno da je zdravo

Iz klanica u Poljskoj bolesne krave izvoze po Evropi: Strugali trulež i "uljepšavali" meso (VIDEO)

Jedna klanica u Poljskoj je noćima, kada nije bilo veterinara, klala krave toliko bolesne da nisu mogle ni stajati. Njihovo bi meso obilježili kao zdravo, a radnici su strugali trulež i 'uljepšavali' ga.

Tajne snimke koje su snimili poljski istraživački novinari pokazuju da je meso koje dolazi iz jedne njihove klanice nije sigurno za ljude kako oni to navode na ambalažama.

Naime, u klanicu dolaze i bolesne krave, koje su u toliko lošem stanju da jedva stoje, a iz kamiona ih zaposleni nose na klanje, piše Guardian. 

Stručnjaci koji su pogledali snimak kazali su da je to meso upitnog kvaliteta i zdravstveno neispravno. Pozvali su poljsku vladu da odmah djeluje i obavijesti sve ostale evropske države u koje Poljska izvozi meso. Prema službenim podacima, Poljska je 2017. godine izvezla junetine u vrijednosti 1,5 milijardi dolara.

Poljski novinari infiltrirali su se u klanicu krajem prošle godine. Jedan od njih, Patrik Ščepaniak je u klanici radio skoro tri nedjelje. Za svoju televiziju za rekao da bi zaposleni, umjesto da meso pošalju na veterinarsku kontrolu, obilježili kao sigurno za ljudsku konzumaciju. 

"Nadređeni bi mi naredili da obilježim meso kao zdravo i da ga uljepšam. Vjerujte mi, bilo je užasno. Od smrada trulog mesa vam se povraća. Moj zadatak je bio da ga uljepšam tako da bih nožem ostrugao trule dijelove" - rekao je za Guardian. 

Izbrojao je 28 krava toliko bolesnih da nisu mogle ni stajati. Njih bi klali po noći, kada nije bilo veterinara. Oni bi došli ujutro, potpisali bi sertifikate, a nisu ni pogledali meso. Jednom kad meso dobije sertifikat više ne prolazi provjere.

Oko 80% junetine koja se proizvede u Poljskoj namijenjena je za izvoz.

Izvor: 24sata

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.