Napravite sami popularne macaronse
Foto: Ilustracija

Jednostavan recept

Napravite sami popularne macaronse

Macarons su francuski specijalni desert, koji je veoma ukusan - ali i izuzetno skup ako uspijete da ga nađete u poslastičarnici.

Podsjećaju na naše "padobrance", ali se prave malko drugačije.

Sastojci:

- dva bjelanca

- 100 g mljevenog badema

- 100 g šećera u prahu + supena kašika kristal šećera

- prehrambena ili prirodna boja (čaj od hibiskusa, kakao prah)

Cijela tajna lijepih macaronsa je kako da napravite tijesto, odnosno keksice. Ima nekoliko caka, a najbitnije je da se badem jako fino samelje.

Ponegdje postoji da se kupi brašno od badema, što je jako fino samljeveni badem. Ako nađete, to će biti odlično! U protivnom, badem stavite u sjecka i dobro ga obradite. Dodajte i supenu kašiku kristal šećera, i kada dobijete fini prah sličan brašnu, dovoljno je sitno.

Odvojeno treba da umutite bjelanca. Savjetuje se da se bjelance još prethodnog dana odvoji od žumanceta, i ostavi u frižideru. Taj dan kada pravite, gledajte da bar dva tri sata prije izvadite iz frižidera. Umutite jaje sa prah šećerom dok ne dobijete čvrstu pjenu.

Onda ubacite badem, i miješajte ručno. Smjesa treba da bude gusta, ali opet da malo "padne".

Na silikonsku podlogu ili papir za pečenje sipajte pomoću kese što sličnije krugove. Pazite da ne budu previše blizu, pošto se malo rašire tokom pečenja.

Rernu zagrijte na 200 stepeni, a kolačiće ostavite oko pola sata prije pečenja "da odmore".

Peći oko 15 minuta. Kolačići treba da dobiju svoj "prsten" sa donje strane, tada znate da su gotovi.

Kada ih ispečete, ostavite da se ohlade. Fil možete koristiti po želji - možete uzeti neki kupovni ili sami napravite.

Izvor: N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.