Bombardovan izbjeglički centar u Jemenu: Poginulo osam, ranjeno 30 civila
Jemen, foto: Sputnik

Bombardovan izbjeglički centar u Jemenu: Poginulo osam, ranjeno 30 civila

Najmanje osam civila je ubijeno, a 30 je ranjeno u bombardovanju izbjegličkog kampa na sjeveru ratom zahvaćenog Jemena.

Koordinatorka Ujedinjenih nacija za humanitarne poslove u Jemenu Liza Grande saopštila je da je meta artiljerijskog napada bio izbjeglički centar u mjestu Harad u gradu Haje, javlja Anadolija.

Riječ je o centru u kojem su smještene izbjeglice iz svih dijelova Jemena, a još uvijek je nepoznato ko stoji iza napada.

“Bio je to šokantan, stravičan i besmislen napad. Napad na nevine civile je djelo nesavjesnih ljudi. To je najgrublji oblik kršenja međunarodnih normi“, poručila je Grande.

Ona je pozvala sve strane u Jemenu da zaštite civile, a posebno izbjeglice koje su odveć ostale bez svega što su stekli.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat. Pobunjenički pokret Huta kontroliš glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata Vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela da izvodi zračne napade na položaje pobunjenika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.