Maduro odbacio
Nikolas Maduro, foto: EPA

Maduro odbacio "drski ultimatum" evropskih zemalja

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro odbacio je, kako je rekao, "drski ultimatum" evropskih zemalja koje su zatražile od njega da raspiše opšte izbore u roku od osam dana i poručile da će, u suprotnom, priznati za prelaznog predsjednika opozicionog lidera Huna Guaida.

U intervjuu za tursku televiziju Si-En-En Turk, Maduro je rekao i da je Huan Guaido prekršio ustav proglasivši se u srijedu za prelaznog predsjednika, prenosi Rojters.

Maduro je, u istom intervjuu, poručio da je otvoren za dijalog, kao i da je sastanak sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom malo vjerovatan, ali nije nemoguć.

U međuvremenu, izraelski premijer Benjamin Netanijahu saopštio je da ta zemlja priznaje venecuelanskog opozicionog lidera Huana Guaida za predsjednika te zemlje.

"Danas se Izrael pridružuje Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i većini latinoameričkih i evropskih država", naveo je Netnijahu.

"Danas objavljujem da priznajemo novo rukovodstvo Venecuele", dodao je Natanijahu u obraćanju na video-snimku objavljenom na Fejsbuku, prenosi Tas.

Juče je vlada Venecuele odbacila zahtjeve evropskih zemalja da ubrzo raspiše nove predsjedničke izbore. 

Maduro je, inače, prekinuo diplomatske odnose sa SAD-om  nakon što je Vašington podržao Guaida kao prelaznog predsjednika Venecuele.

Guaido, koji je predsjednik vencuelanskog parlamenta, u srijedu se proglasio za prelaznog predsjednika zemlje tokom protestnog skupa u Karakasu.

Više zemalja, među kojima su SAD, Kanada, Argentina, Brazil, Čile, Kolumbija, Ekvador i Paragvaj, priznale su Guaida za predsjednika.

S druge strane, predsjednik Venecuele Nikolas Maduro oštro je kritikovao taj potez kao puč koji je, kako navodi, organizovao Vašington.

Maduro je zbog toga prekinuo diplomatske odnose sa SAD-om.

Rusija, Bolivija, Iran, Kuba, Nikaragva, El Salvador i Turska pružili su podršku Maduru, dok su Kina i Bjelorusija pozvale na mirno rješavanje svih nesuglasica i upozorile protiv stranog miješanja.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutjeres je, sa svoje strane, pozvao na dijalog kao način rješavanja nastale krize.

Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.