Iako djeluju smirujuće na djecu USPAVANKE polako odlaze u istoriju
Foto: Ilustracija

Sve je manje uspavljivanja pjesmicama

Iako djeluju smirujuće na djecu USPAVANKE polako odlaze u istoriju

Sve je manje roditelja koji svoje mališane uspavljuju pjesmicama, onako kako su to radili njihovi mama i tata.

Ovaj večernji ritual polako odlazi u prošlost - pokazala je studija objavljena u časopisu Psychology of Music. Anketa je otkrila da samo trećina roditelja pjeva uspavanke djeci mlađoj od pet godina.

Naučnici su došli do podatka i da je 70 odsto onih koji mališane uspavljuju na ovaj način starije od 45 godina, što znači da među mlađima pjesmice zaista više nisu u modi. Stručnjaci tvrde da su mališani time na gubitku, jer uspavanke imaju važnu funkciju i svrhu.

- Dokazano je da one imaju moć da ublaže bol i smire otkucaje srca - kaže stručnjak za muziku Nik Piket. - Roditelji su hiljadama godina djecu uspavljivali uspavankama. Instinktivno su znali da se mališani tako opuštaju.

Osim toga, pjesma je zabavna, učvršćuje odnos roditelja i djece, ali je i vrlo ljekovita kada je reč o psihofizičkom razvoju. Zbog toga se preporučuje kao obavezan ritual kod djece mlađe od pet godina.

Izvor: Novosti

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.