Protest u Beču protiv vladajućeg austrijskog FPO-a
Foto: AA

Protest u Beču protiv vladajućeg austrijskog FPO-a

U glavnom gradu Austrije Beču održani su protesti protiv desničarske Slobodarske partije Austrije (FPO).

Oko 5.000 demonstranata okupilo se ispred zgrade Univerziteta u Beču, a tom prilikom nosili su transparente "Nacistima nema mjesta u vlasti", "Neka je prokleta vlada bogatih", javlja Anadolija.

2019012623461236641098316Web

Foto: AA

Demonstranti su tokom protesta blokirali jednu od najprometnijih bečkih ulica Ringstrase, a nakon toga su se uputili prema trgu svetog Stefana. 

Okupljeni su iznijeli kritike na račun FPO-a, odnosno, kako su naveli, rasističke, antimuslimanske i antimigrantske politike ove stranke. 

2019012623461236641098313Web

Foto: AA

Demonstranti su posebno izrazili svoje nezadovoljstvo prema ministru unutrašnjih poslova Herbertu Kicklu, zbog nastojanja ovog ministra da se uvedu strožiji zakoni za migrante.

On je pozvan da podnese ostavku zbog, kako su istakli, izjava koje su u suprotnosti s razumijevanjem pravne države. 

Tokom protesta preduzete su visoke mjere sigurnosti, a okupljanje je okončano bez incidenata. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.