Svega 15 vozača kažnjeno zbog dječijeg sjedišta, pojačati kontrole
ilustracija

U posljednjih 5 godina na putevima CG stradalo osmoro djece

Svega 15 vozača kažnjeno zbog dječijeg sjedišta, pojačati kontrole

Savjet za građansku kontrolu policije apelovao je na roditelje da djecu u motornim vozilima prevoze isključivo na propisan način, poštujući zakon.

Prema podacima Uprave policije, od 1. januara do 31. decembra 2018. godine, u Crnoj Gori izdato 120 prekršajnih naloga vozačima koji su u motornom vozilu na prednjem sjedištu vozača prevozili dijete mlađe od 12 godina ili lice koje je pod uticajem alkohola ili psihoaktivnih supstanci ili lice koje iz drugih razloga nije sposobno da upravlja svojim postupcima.

 Policija je nema tačan podatak koliko je vozača kažnjeno zbog prevoza djece mlađe od 12 godina na prednjem sjedištu, ali tvrdi, iz komunikacije sa službenicima na terenu, da većina ovih kazni je izdata upravo zbog nedozvoljenog prevoza djece.

"Policija je obavijestila Savjet da je u 2018 izdato 15 prekršajnih naloga vozačima koji djecu do 5 godina starosti nijesu prevozili u bezbjednosnom sjedištu, odnosno korpi koja je za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasem ili posebnim kopčama u vozilu. Sektor Policije opšte nadležnosti saglasio se sa ocjenom Savjeta da je evidentiran mali broj prekršaja uz obostranu, zajedničku, konstataciju da je značajno manji broj prekršaja nepropisnog prevoza djece do 5 godina od prevoza djece do 14 godina. Uprava policije i Savjet zajednički ističu ključnu važnost dječijih auto sjedišta i njihove pravilne upotrebe za bezbjednost djece, očuvanje života i zdravlja najmlađih učesnika u saobraćaju.", naglasili su iz Savjeta.

Takođe, prema informacija iz policije, na putevima u 2018. nije bilo poginule djece do 14 godina starosti u saobraćajnim nezgodoma.

"U 2017. smrtno je stradalo troje djece, dvoje je bilo ispod šest godina starosti a jedno sedam godina starosti. Djeca su nastradala kao saputnici u vozilu. U 2018 i 2017 nije bilo smrtno stradale djece koja su u saobraćaju učestvovala kao pješaci. U posljednjih pet godina na putevima Crne Gore je stradalo osmoro djece i to po godinama: 2017 - troje djece (kao saputnici); 2016 - jedno dijete (kao saputnik); 2015 - troje djece (dvoje kao saputnici u vozilu i jedno dijete kao pješak); 2014 - jedno dijete (pješak).", podaci su koje je UP dostavila Savjetu.

pedestriancrossing1400x904

Ta organizacija je preporučila Upravi policije da razmotri mogućnosti unaprijeđenja evidencije o bezbjednosti djece u saobraćaju na način da se u Registru novčanih kazni i prekršajnih evidencija evidentiraju kao zasebni prekršaji koji se odnose na prevoz djece kao i da se povede računa o dostupnosti podataka o broju povrijeđene djece u saobraćajnim nezgodoma, jer baza podataka koja je trenutno u upotrebi, ne podržava pretragu povrijeđenih lica po starosnoj dobi.

Uprava policije je detaljno upoznala Savjet sa aktivnostima koje preduzima tokom cijele godine.Savjetu su pruženi i drugi važni podaci u vezi sa bezbjednošću djece u saobraćaju.

"Savjet je prepoznao odlične kapacitete Policije o poznavanju i praćenju međunarodnih standarda o bezbjednim dječijim autosjedištima. Roditelji mogu konsultovati policijske službenike prilikom nabavke i pravilnog postavljanja i upotrebe dječijih autosjedišta. Savjet preporučuje da Uprava policije, preko centara i odjeljenja bezbjednosti, uspostavi saradnju sa predškolskim ustanovama kako bi se unaprijedilo informisanje roditelja za svakodnevno i pravilno korišćenje auto sjedišta za djecu. Savjet je uvjeren da će Uprava policije nastaviti i intenzivirati kontrole saobraćaja u blizini i ispred predškolskih ustanova kako bi se stvarno provjerilo korišćenje i pravilna upotreba bezbjednosnog sjedišta - korpe i prevoza djece na mjestu suvozača", saopšteno je iz Savjeta za građansku kontrolu policije.

Takođe Uprava policija ima dobru saradnju sa Auto moto savezom CG u pogledu svih pitanja koja se odnose na bezbjednost učesnika u saobraćaju i da. Do sada, nijesu razgovarali na temu eventualnog testiranja dječijih autosjedišta koja su dostupna na crnogorskom tržištu.

Savjet se interesovao da li se u Upravi policije razmatra dopuna zakonskih rješenja zbog preciznih pojašnjenja u vezi sa pravilnom upotrebom bezbjednosnog sjedišta odnosno korpe za djecu (dječija autosjedišta) kao i prevoza djece u motornim vozilima u odnosu na njihovu visinu.

Uprava policije je odgovorila da razmotra mogućnost izmjene zakonskih rješenja koja se odnose na prevoz djece u motornim vozilima u odnosu no njihovu visinu iako ne postoji jedistven standard (pojedine zemlje obavezan prevoz djece u bezbjednosnom sjedištu vežu za njihovu visinu - većina zemalja 135 cm - a druge za storosnu dob djeteta  -većina zemalja do 5 godina starosti).

"Na osnovu analize svih aktivnosti i mjera, i podataka koje ih prate, Savjet je konstatovao izuzetno posvećen i profesionalan odnos Uprave policije, kao i da se redovno i kontinuirano planiraju i sprovode ozbiljne i kvalitetne akcije pojačane bezbjednsoti uz ocjenu da je bezbjednost djece prioritet rada službenika saobraćajne policije. Savjet cijeni da je ova ocjena važna za roditelje Crne Gore koji mogu računati na savjesno i profesionalno služenje policijskih službenika.", ocijenio je Savjet za građansku kontrolu policije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.